Bizimle iletişime geçin

Güncel

Antep’te tekstil patronu AKP milletvekilinin sorumlu olduğu işçi ölümü davası kapatıldı

Yayınlandı

on

strokedd

Antep’te 2 işçinin ölümünün üstü skandal bir mahkeme kararıyla kapatıldı. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan Çelikaslan Tekstil’de çalışan işçiler Kadir Uçar ve Recep Sağlam 2020 yılında koronavirüs sebebiyle yaşamını yitirmişlerdi. Ölümlerinin ardından ailelerine bir zarfın içinde yıllık izin parası ödenmişti. Konu yargıya taşındığında ölümler iş kazası statüsünde bile sayılmamıştı.

Dava süreci halen devam etmekteyken skandal bir gelişme yaşandı. İşçilerin koronavirüs nedeniyle öldüğü Çelikaslan Tekstil’in patronu İrfan Çelikaslan, 2023 seçimlerinde AKP’den milletvekili seçildi. Çelikaslan’ın seçilmesinden 3 hafta sonra yapılan ilk duruşmada dava reddedildi.

“HEM DE İŞÇİLERİN ÖLÜMLERİNİN İKİNCİ YIL DÖNÜMÜNDE!”

Birleşik Tekstil İşçileri Sendikası Mehmet Türkmen, yaşanan gelişmeyi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarla açıkladı. Türkmen’in açıklamaları şu şekilde:

“Bugün Antep’te bir işçi cinayetinin daha üstü kapatıldı, skandal bir kararla. Son seçimlerde AKP’den MV seçilen Çelikaslan Tekstil’in patronu İrfan Çelikaslan’ın sorumlu olduğu iş cinayeti davası, MV seçildikten üç hafta sonra yapılan ilk duruşmada skandal bir kararla reddedildi.

Hem de bu karar, Çelikaslan Tekstil’de iki işçinin üç gün arayla covidden öldüğü günlerin ikinci yıldönümünde verildi. Kadir Uçar ve Recep Sağlam tam iki yıl önce covid oldukları halde, işten atılma tehdidiyle çalıştırıldıkları için 6 ve 9 Haziran 2020’de hayatlarını kaybettiler.

Recep Sağlam 15 Mayıs akşamı 2020’de yüksek ateş şikayeti ve covid şüphesi ile hasteneye gitti. Doktor karantinada kalması gerektiğini ve sabah da covid testi yaptırması gerektiğini söyledi, rapor yazdı. Gece vardiyasındaydı. İşyerini arayıp durumu söyledi..

Ama işyerinden “eğer bu gece iş gelmezsen işten atılırsın” cevabı aldı. Raporu kabul etmiyorsanız kullanmadığım senelik iznim var, bari onu kullanayım. Hayatım ve başka insanların hayatı söz konusu” dedi Recep usta. Cevap yine aynıydı: ‘İşe geleceksin!”

Recep Sağlam, işten atılmamak için gece o halde hastaneden çıkıp işe gitti. İki gece çalıştıktan sonra 17 mayıs sabahı fabrikada iyice ağırlaştı ve hasteneye kaldırıldı. Covid çok ilerlediği için direkt yoğun bakıma alındı, ve yoğun bakımdan çıkamadı..

Aynı bölümde çalışan Kadir Uçar’da Recep Sağlam’dan üç gün önce ve aynı şekilde, hayatını kaybetti. Kadir Uçar’a 10 gün karantinada kalınması söylenmişti. Ama Uçar için Valilikten çalışması için izin kağıdı çıkarılmıştı… sonra o da aynı şekilde hayatını kaybetti..

“TAZMİNATINI BİLE ÖDEMEDİLER”

Recep Sağlam’ın ölümünden sonra aileyi ziyaret eden işveren, Sağlam’a yaşarken ölmemek için istediği ve vermedikleri senelik iznin parasını ve cenaze masrafları için 2 bin TL verdiler bir zarf içinde. İşte Recep Sağlam’ın hayatının bedeli bu kadardı! tazminatını bile ödemediler.

Sağlam’ın ailesi dava açtı işverene. Recep Sağlam’ın o gün covid şüphesiyle hastaneye gittiği, rapor aldığı, karantinada kalması gerektiği halde işten atılma tehdidiyle işe gelmeye zorlandığı, hepsi belgeler ve şahidlerle sabitti. Dosya bilirkişiye gitmişti. Bu duruşmada karar çıkması beklenmiyordu. Ve bugün Gaziantep 5. İş Mahkemesi, davanın reddine karar verdi. Bilirkişi dosyadan çekilmişti. Normalde dosyanın yeni bir bilirkişiye atanması gerekirdi. Ama buna rağmen skandal bir karar verildi ve dava reddedildi.

Özetle, İrfan Çelikaslan böyle bir sicile rağmen önce milletvekili yapıldı, sonra da dava kapatıldı. Çünkü işçi düşmanı patronların iktidarında işçilerin hayatıyla oynamak bu kadar kolay! Ama öyle kolay değil! İşçilerin hayatının bu kadar ucuz olmadığını size göstereceğiz!”

Güncel

Sendikal tazminat ödemeyen PilenPak patronunun banka hesabına haciz kondu

Yayınlandı

on

pilebn

Manisa’da, ulusal ve uluslararası patates cipsi ve çikolata markasının paketlerinin üretildiği PilenPak Ambalaj’da çalışan işçiler, iki yıldan uzun süredir Türk-İş’e bağlı Basın-İş sendikası öncülüğünde devam eden ve 149 işçinin işten çıkarılmasına karşı yürüttükleri sendikal mücadelelerinde 15 gün önce greve çıkmıştı

İzmir’deki iş mahkemeleri, işçilerin sendikalı oldukları için işten çıkarıldıklarına karar verdi. Ancak işveren, işçilerin sendikal tazminatını mahkeme kararına rağmen ödemedi. Bunun üzerine işçiler, icra takibi başlattı. İşveren icra talebine itiraz etti. Sendikal tazminatları ödenmeyen 11 işçinin ayrı ayrı açtıkları davalarda mahkemeler, işverenin itirazını haksız buldu. Mahkemeler ayrıca, sendikal tazminat hakkını ödemeyen işvereni ayrıca yüzde 20 oranında tazminatla cezalandırdı.

Mahkemelerin her bir işçi için aldığı karara göre PilenPak patronunun banka hesabına haciz konuldu. Basın-İş Genel Başkanı Savaş Nigar, fabrika önünde grevde olan işçilerle birlikte yaptığı açıklamada “Sendikal mücadele içerisinde, PilenPak işvereninin yapmış olduğu baskılardan bir tanesinin de bu olduğunu düşünüyoruz. Biz bundan sonraki süreçte, üyelerimizle birlikte kazanana kadar mücadelemizi devam ettireceğiz.” ifadelerini kullandı. 

Continue Reading

Güncel

Tez Koop İş, CarrefourSA’nın %58’lik taslağına imza attı

Yayınlandı

on

carrefour em

Yürürlük süresi 1 Ocak 2024 – 31 Aralık 2026 olan toplu iş sözleşmesine göre, tüm ücretlere birinci yıl için yüzde 58 artış yapıldı. Ücret zammının ardından, aylık çıplak ücretlere kıdeme göre 350 ila 1450 lira arasında kıdem zammı eklenmesi kararlaştırıldı.

Bu şekilde, kıdemleri dikkate alınarak zam yapılan işçilerin alacağı oran %61 ve %69 arasında oluyor. Bununla birlikte, çalışanlara 120 günlük ücretleri tutarında toplam 4 ikramiye verilecek.

Sözleşmeye ilişkin açıklama yapan Tez Koop İş Genel Sekreteri Hakan Bozkurt, sözleşmede yer alan yan hakları açıkladı:

– Her işçiye her ay 100 lira gıda yardımı
– Yakacak, izin, bayram yardımlarında %80-%100
– Evlilik, doğum, ölüm, eğitim vb. sosyal yardımlarda %65-%100 zam
– Kasa tazminatı %74 artırıldı
– Meslek grubuna depo mal kabul elemanı ve forklift elemanları da eklendi
– Depo çalışanlarına verilen görev ödeneği %70 artırıldı. 

Continue Reading

Güncel

Patron kalp krizi geçiren işçi için ambulans çağırmadı, işçi hayatını kaybetti

Yayınlandı

on

flo

Olayı sosyal medya hesabından duyuran BİRTEK-Sen’in açıklaması şu şekilde:

“Şimdi size, bir işçinin organize bir cinayete nasıl kurban gittiğini, göz göre göre nasıl öldürüldüğünü anlatacağız.

Sendikamıza ulaşan ve aynı fabrikada çalışan işçi arkadaşlarının anlattığına göre, Bekir Kelleoğlu adlı işçi Urfa OSB’de bulunan FLO Ayakkabı Fabrikası’nda çalışırken yapılan haksızlığa dayanamayıp kalp krizi geçirdi ve hayatını kaybetti.

40 yaşlarında, evli ve iki çocuğu olan Bekir Kelleoğlu, FLO Ayakkabı’da usta yardımcısı ve gri yaka olarak çalışırken, kısa bir süre önce keyfi bir şekilde görevinden alınarak başka bir bölüme verildi. Üstüne bir de kendisiyle aynı pozisyonda olan kimi ustalara bir maaş ikramiye verilirken Kelleoğlu’na verilmedi. Bu haksızlıklara itiraz etti, fabrika yöneticileriyle tartıştı.

Geçen hafta, 7 Mart Perşembe günü fenalaşınca fabrikanın doktoruna çıktı. Doktor kalp krizinden şüphelendi ve hastaneye gitmesini söyledi. Ne ambulans çağırdılar ne fabrika aracıyla götürdüler. Kalp krizi geçiren işçiyi, şehir merkezinin 20 kilometre dışında olan OSB’deki fabrikadan kendi başına gönderdiler. Bekir Kelleoğlu, o haldeyken yürüyerek fabrikadan çıkıp otobüs durağına gitti. Hastaneye ulaşamadan yolda hayatını kaybetti

Bu bir cinayettir! Bu cinayetin sorumlusu FLO Ayakkabı Fabrikasının patronu ve fabrika yönetimidir. Bu cinayetten sorumlu olanlar hesap vermelidir! İşçi kardeşimizin ailesine, sevenlerine ve bütün FLO Ayakabı işçilerine başsağlığı diliyoruz. Sendikamızın konunun takipçisi olacağını ilan ederken, FLO Ayakkabı işçilerine de, işçilerin hayatına değer vermeyen bu anlayışa, bu kölelik ve cinayet düzenine karşı birleşme ve mücadele etme çağrısı yapıyoruz!”

Continue Reading

Trending