Bizimle iletişime geçin

İşçi Hareketi

Trendyol Go direnişi: Kazanımlar olsa da düzenlemeler yetersiz

Yayınlandı

on

yetersiz

Trendyol Go kuryeleri geçtiğimiz hafta düşük zamlara karşı İstanbul genelinde kontak kapatmıştı. Şirketin Maslak’taki merkez binası önünde bir araya gelen kuryeler şartlarını açıklamıştı.

Kurye temsilcileri ve şirket yöneticilerinin 23 Ocak Pazartesi akşamı görüşme yapması üzerine anlaşmaya varılmıştı.

GECE BOYUNCA KURYELERLE OMUZ OMUZAYDIK

Anlaşmanın yapılacağı akşam, İşçi Hareketi Koordinasyonu ve Motokurye Kargo Çalışanları Birliği temsilcilerimizle birlikte gece boyunca kurye emekçileriyle bir aradaydık. Direnen kuryeler Maslak’taki merkez bina önünde bir araya geldi. Ancak kurye temsilcilerinin yöneticilerle yaptığı görüşme Trendyol’un Alibeyköy binasında gerçekleşti.

 

 

Görüşme yaklaşık 4 saat sürdü. Temsilciler Alibeyköy’den Maslak’a gece yarısında geldi. Temsilciler adına açıklama yapan Trendyol Go kuryesi Kurtuluş Ekiz, görüşmenin olumlu geçtiğini ve şirket yöneticilerinin yeni düzenlemeleri zoom üzerinden açıklayacağını ifade etti.

KAZANIMLAR OLSA DA YENİ DÜZENLEME YETERSİZ

Trendyol yöneticileri gece saat 00.30’da zoom üzerinden görüşme sonrası yapılan yeni düzenlemeleri açıkladı.

 

 

Yeni düzenlemede; kuryelerin açıkladığı şartlardaki “10 saatlik emeğin karşılığının 1300 TL olması”, “kazandıran saatlerde çalışma zorunluluğunun kaldırılması”, “mağaza-müşteri mesafesinin toplam 4 km olması”, “açılış bonusunun 20 siparişten 14 siparişe düşmesi”, “mağaza ve restoranlarda bekleme süresinin maksimum 10 dakika olması” gibi önemli maddelere ilişkin bir yenilik yok.

Anlaşmadaki “sitelere giden siparişler için 5 TL ek ücret verilmesi”, “AVM siparişlerinde tek paket teslimine ek 5 TL ücret verilmesi”, “kazandıran saatlerde 4 hafta ortalamasının 60 paket atılması durumunda hesabın pasife alınmaması” ve “kazandıran saatlerde 30 dakika mola kullanılabilmesi” maddeleri kazanım olarak değerlendirilebilir.

Ancak direniş alanındaki kuryelerden ve kuryelerin kurduğu telegram, whatsapp gruplarından edindiğimiz izlenimlere göre yeni düzenleme çoğu kurye tarafından yetersiz bulunuyor.

ZAFERLERİ BİRLİĞİMİZLE KAZANACAĞIZ

Dün akşam kurye emekçilerinin hak mücadeleleri açısından önemli bir deneyim yaşandı. Motokuryeler birlikte itiraz etti, kazanımları da mücadeleyle elde etti.

Ancak görüşmenin Alibeyköy’de olduğunu alanda öğrenen kuryeler, koordinasyon eksikliğinden de şikayetçiydi. Motokurye emekçilerinin zam süreçlerinde hazırlıklar ve karar alma süreçleri şeffaf şekilde yapılmalı, dün akşam olduğu gibi koordinasyon eksikliğinin mücadeleye olumsuz etkide bulunmasına izin verilmemeli.

Motokurye emekçilerinin örgütlü mücadelesini büyüteceğiz.
Zaferleri birliğimizle kazanacağız!

Trendyol Go kuryelerinin geçtiğimiz hafta açıkladıkları şartlar:

1- 10 saatlik emeğin karşılığı 30 paket atarak 1300 TL olacak.
2) Kazandıran saatlerin çalışma zorunluluğunun kaldırılması. Mola hakkının tanınması. Kazandıran saatlerin 18 saate geri çekilmesi, “günlük”ten “haftalık”a geri dönülmesi,
3) Mağaza ile müşteri mesafesinin toplam 4 km olması,
4) Açılış bonusunun 20 siparişten 14 siparişe düşmesi,
5) Bonus barem kademesinin düşürülmesi,
6) Asansör olmayan binalarda kat çıkma zorunluluğunun en fazla 5 kat olması,
7) Trendyol kuryesi olunduğuna dair özel kimlik belgesi verilmesi,
8) AVM’lerden alınan ve teslim edilen siparişlere ekstra ücret ödenmesi,
9) Mağaza ve müşteriye olan yürüme mesafesinin maksimum 300 metre olması,
10) Mağaza ve restoranlardan bekleme süresinin maksimum 10 dakika olması,
11) Sipariş motokurye üzerine atandığı zaman müşteri ve mağaza kaynaklı sipariş iptallerinde iptal olan siparişin bonusa yansıtılması,
12) Sipariş atandığı zaman mağazaya olan mesafenin en fazla 2 kilometre olması,
13) Gidilecek yerlerin adresinin eskisi gibi uygulamada görünmesi,
14) İş Kanunu hükümleri ve ilgili mevzuat uyarınca işbu talepler sebebiyle hiçbir Trendyol kuryesinin işten çıkarılmaması,
15) İşe alımların 6 ay süreyle yapılabilmesi ve Trendyol kuryelerine işe alım yapılacağının bildirilmesi,
16) Özel sağlık sigortasını Trendyol kuryelerinin karşılamaması, Trendyol’un özel sağlık sigortasını ödemesi.
17) Genel merkezdeki müşteri temsilcilerinin eğitilerek yetkilendirilmesi.
18) Mağaza ve restoranlardan alınan siparişlerin zarar görmesi ve bozulması durumunda slotların kapatılmaması.

Trendyol ile görüşme sonrası yapılan düzenlemeler:

1- 1 km üzeri pin hatalı sipariş iptalleri bonusa yansıyacak, paket başı ücret de alınacak.
2- Siparişin zarar görmesi durumunda kapanan slot durumu bonusa sayılacak ve sipariş teslim edilmiş gibi paket başı sayılacak.
3- Sitelere giden siparişler için 5 TL ek ücret verilecek:
    *Talep kısmından içeriye motor almayan sitelerin, ofislerin bildirilmesi ve Trendyol’un site sahipleriyle uzlaşma yapamaması durumunda.
4- AVM siparişlerine tek paket tesliminde ek 5 TL ücret verilecek.
5- Kazandıran saatlerde 4 haftanın ortalaması 60 paket atılması durumunda hesap pasife alınmayacak.
6- Kazandıran saatlerde 30 dakika mola kullanılabilecek.
7- Valiliğin ilan ettiği kar tatilleri ortalaması alınarak bir sonraki haftanın bonusuna eklenecek.
8- Skor kalkacak, günlük kazandıran saat olacak.
9- Sistem gittiğinde saatlik bazlı ücret verilecek.
10- Sözleşmeler ofisler tarafından takdim edildiğinde kişiye ofisler tarafından takdim edilecek.
11- Kurye chat’ten şikayet oluşturduğunda; 16 dakika içinde çözüm sağlanmazsa bir üst yönetici tarafından aranılacak.
12- Bekleme süresi 15 dakikayı geçiyorsa slot kapama olmayacak.
13- Sistemden elle atama yapılamadığı için fazla sipariş atanlar yönetime bildirilecek.
14- Ofis çalışanlarına ‘iletişim’ ve ‘empati’ eğitimi verilecek.
15- Çağrı merkezi sahadan bilgi toplanarak eğitilecek.
16- Mağazadan müşteriye giden sipariş iptal edilirse bonus ve paket sayılacak.

İşçi Hareketi

Patronların düzeninde işsizlik çözülmez: Her iş yerinde birlik, her iş yerinde sendika!

Yayınlandı

on

mess gebze

1. TÜİK’in son açıkladığı verilere göre yıllık işsizlik ayda %0,2 puan artarak %9,1 oldu. Bu oran nüfusumuzun 8 milyon 298’ine denk geliyor. Ancak ülkemizde açıklanan tek işsizlik verisi bu değil. DİSK-AR’ın bu verilere dayanarak yaptığı “geniş tanımlı işsizlik” hesaplaması da var. Bu hesaplamaya göre ise geniş tanımlı işsizlik oranı yıllık %26,5 ediyor. Bu kategori de hesaplamaya dahil edilince ülkemizdeki işsiz sayısı 10 milyon 453 bin kişi ediyor.

2. Ülkenin her yerindeki emekçilerin çalışma hayatına katılımına yönelik veriler neden böyle farklı farklı? Çünkü devletin kurumu olan TÜİK’i yönetenler, “iş bulma ümidini kesmiş olan” milyonlarca kişilik nüfusu bu hesaplamaya dahil etmiyor. Patronların çıkarlarına hizmet eden TÜİK’e göre ülkemizde bir insanın “işsiz” olarak sayılabilmesi için dahi “iş bulma umudunu kaybetmemiş” olması isteniyor.

3. Patronların “iş bulma umudu”ndan kast ettiği şey açık. İşsizlikle terbiye edilmiş, hakları için örgütlenmeyen bir işçi sınıfı istiyorlar. Toplumun bir kesimi sürekli işsiz kalmalı ki, işi olan işçileri patronlar hizaya getirebilsin. Patronlar istiyorlar ki, işçi uzun çalışma saatlerine alışsın. Sevdiklerine ve kendine biraz zaman ayırabildiğine şükretsin. İşini kaybetmekten korksun ki açlık sınırındaki ücretlere tamah etsin. Bu işçilerin emeğiyle ise büyük şirketler kar etsin.

4. Patron sınıfı, işçilerin çalıştıkları iş yerlerinin sahipleri. İşçilerin ürettikleri çok fazla miktardaki değere el koyarak zenginliklerini elde ediyorlar. Bu değerden işçilere çok küçük bir pay kalıyor. Onlar için en önemli şey en asgari miktarda işçi çalıştırıp, en asgari maaşları verip en azami karları elde etmek. Toplumun refahına katkıda bulunmak için değil, ancak sadece kendi karlarını korumak için milyonlarca insandan oluşan bir işsizler ordusuna ihtiyaçları var. Kapitalist düzen, böyle işliyor işte.

5. Son yıllarda tüm patronlar, bu işsizler ordusunu adeta güvence altına almak için durmaksızın çalışıyor. Tüm ülkeden sendikalaştıkları için işten çıkarılan, sarı sendikadan ayrıldığı için toplu halde işten atılan, sendikasızlıkla birlikte açlık ücretleri dayatılan işçilerin haberlerini alıyoruz. Yüksek enflasyonda alım gücümüzün düşmesini, işçi konfederasyonlarının satılmışlığını fırsat bilen patronlar krizden maksimum kar elde etmek istiyorlar.

6. Patron sınıfının bu saldırganlığına, milyonların işsizlikle burun buruna bırakılmasına karşı emekçilerin tek bir panzehiri var: O da örgütlenmek. Her fabrikada, her atölyede, her iş yerinde birlik kurmak. Sendikalaşmak, sendikal hakları için her türlü imkanı kullanarak mücadele etmek. Tıpkı bu seneki metal TİS’indeki gibi işçi sınıfı, ancak birliğini koruyarak ve örgütlülüğüne güvenerek somut kazanımlar elde edebilir. 

Continue Reading

İşçi Hareketi

Özçelik-İş Eti Alüminyum patronuyla anlaştı, direniş sona erdi

Yayınlandı

on

aluminm

Eti Alüminyum patronlarının %55’lik zam dayatmasını kabul etmeyen işçiler “%100 zam!” diyerek iş yavaşlatma eylemine başlamıştı.

İşçiler, sefalet dayatan patronların yanı sıra, ücret mücadelesinde yanlarında olmayan yetkili Özçelik-İş sendikası yönetimini de protesto etti. İşçiler, sarı sendikaya yönelik öfkesini Seydişehir’deki Özçelik-İş şubesi önüne de taşıdı.

İş yavaşlatma eylemi yapan işçiler, “açlık sınırında değil insanca geçinecek ücret” diyerek vardiyalar halinde direniş nöbetini sürdürdü.

SARI SENDİKA 1000 LİRA ARTIŞA “EVET” DEDİ

Ancak sarı Özçelik-İş sendikası yöneticileri, patronla masaya oturarak işçileri sattı. Sendika bürokratlarının patronlarla yaptığı görüşme sonucunda işçilere şu mesaj gitti:

Yaptığımız girişimler sonucunda 01.01.2024 tarihinden geçerli olmak üzere ücretlerinizde yüzde 62 oranında artış yapılması konusunda mutabakat sağlanmıştır. Protokole yönelik detaylı bilgiyi Şube Başkanı ve yöneticilerimiz sizlere aktaracaktır”

%100 zam için günler boyu direnişini sürdüren işçiler, anlaşmadan memnun değil. 

Continue Reading

Açıklama

Mağaza Market-Sen: Düşük Ücret Dayatmasına, Uzun Çalışmaya, Mobbinge Son Vermek İçin Her Markete Sendika

Yayınlandı

on

images 13

Mağaza Market-Sen’in “Düşük Ücret Dayatmasına, Uzun Çalışmaya, Mobbinge Son Vermek İçin Her Markete Sendika!” başlıklı açıklaması sosyal medya hesaplarından paylaşıldı.

 

Açıklama şu şekilde:

 

“İşçilerin omuzlarında ekonomik krizin yükü artmaya devam ediyor. Asgari ücrete yapılan zammın ardından yeni yılda yeni zamlarda yağmur gibi geldi.

 

Market patronları yurdun dört bir yanına mağaza açmaya devam ediyor. Marketler büyürken, işçilerin ücretleri daha da düşüyor, hakları daha da tırpanlanıyor. A101, ŞOK, BİM, HAKMAR, HAPPPY CENTER… ve daha fazlası. Tüm cirolarını market işçilerinin fazla mesailerinden ve gasp ettikleri haklarından elde ediyor.

 

Bu gidişata dur demek için İstanbul başta olmak üzere, birçok yerde HER MARKETE SENDİKA diyoruz. Haklarımız var, sendikamız var. Yalnız değiliz. Patronların ağalık ve kölelik düzenine birlik olarak son verebiliriz.

 

Sen de şimdi Mağaza Market-Sen’e üye ol!


Haklarımızı patronlardan hep birlikte alalım!”

 

Continue Reading

Trending