İşçi Hareketi
Bayrampaşa Belediyesi işçileri, Kod-29’dan işten çıkarılmalarına karşı işe geri dönme talebiyle belediye binası önünde eylem yaptı.
Kod-29 ile işten atılan Bayrampaşa Belediyesi işçileri belediye binası önünde eylem yaptı.
Eylemde “İşçilerin birliği Kod-29’u yenecek!”, “Atılan işçiler geri alınsın!”, “Kod-29 iptal edilsin!”, “2018 yılında imzalanan TİS uygulansın!”, “Baskı, tehdit, mobbing son bulsun!” yazılı ozalit açıldı.
TOMİS üyeleri ve direnişçi Sinbo işçisi Dilbent Türker, DEV TEKSTİL üyeleri, direnişçi SML Etiket işçileri, Genel İş Sendikası üyesi Bakırköy Belediyesi işçileri, İşçi Temsilcileri Konseyi (İTK) ve Emeğin Gücü’nün destek verdiği eylemde Bayrampaşa Belediye işçileri adına konuşma yapıldı. Konuşmada şu ifadeler kullanıldı:
“Haksız bir şekilde işten atıldık. 3 aydır ne çektiğimiz bir biz biliriz. Beyefendiler keyif sürerken, biz açız. Her gün Kod-29’dan insanlar hayatına son veriyor, biz de o duruma geldik. Başımıza gelecek herhangi bir şeyden Belediye Başkanı Atila Aydıner ve yardımcısı sorumludur. Ben arkadaşlarımın hakkını aradığım için Kod-29’dan işten atıldım. Kod-29, ahlaksızlıktır.”
“Direne direne kazanacağız!”
Sinbo Direnişçisi Dilbent Türker eylemde yaptığı konuşmada Kod 29’dan işten atıldığını ve Sinbo direnişinin 122. gününde olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Bugün Bayrampaşa Belediyesi işçileri ile dayanışmaya geldik. Aslında baktığımız zaman pandemi sürecinde AKP MHP iktidarından güç alan patronlar işçi ve emekçilere her türlü saldırıyı devreye soktu. Milyonarca işçiyi ücretsiz izne çıkardı, binlerce işçiyi ise kod-29 ile işten atarak hem sendikalaşmanın hem de insanca çalışma koşullarının önüne geçmeye çalıştılar. Ancak bizler biliyoruz ki bu saldırılara karşı direnmek meşrudur. Bizler direne direne bu saldırıları püskürteceğimize inanıyoruz. Çünkü bizlerin hayatlarıyla gelecekleriyle yasal haklarımızı ellerimizden alarak oynayanlar bilsinler ki bizler onurumuzla bu saldırılara karşı direnmeye devam edeceğiz. Bütün bu saldırılar işçi sınıfına dönüktür. Patronların ve sermayenin dayandığı yasalarla bu saldırılar daha da ağırlaşacaktır. Bizlerin yapacağı bir şey var. Oda mücadele etmektir. Buradan tekrar Bayrampaşa Belediyesi işçilerini selamlıyor, mücadeleleri mücadelemizdir diyorum.”
“Bayrampaşa Belediyesi işçileri yalnız değildir”
SML Etiket direnişçileri adına konuşan Derya Sırbudak 28 Ocak’ta yirmi iki arkadaşımızla işlerin azlığı bahane edilerek işten çıkarıldıklarını belirterek şöyle dedi:
“Asıl amaçları sendikalaşmanın, örgütlenmenin, hak aramanın onurlu bir mücadelenin önüne geçmekti. 28 Ocak’tan itibaren üç kadın arkadaş olarak direnmeye karar verdik. Bugün ilk mahkememiz görüldü. Ancak bizler haklarımızı aramak için mahkeme köşelerinde beklemek ile yetinmedik. Direnişimizi her alana taşıdık. Bizim işten atılmamızın sorumlusu yalnızca SML Etiket fabrikası değil. Aynı zamanda SML Etiket fabrikası ile iş birliği yapan “Decatlon , H&M, Zara, Tommy, Mango gibi firmalardır. Bunlarda suçludur. Bayrampaşa Belediyesi işçileri yalnız değildir. Direnişler dayanışma ile büyür. Direne direne kazanacağız.”
İşçi Hareketi
Patronların düzeninde işsizlik çözülmez: Her iş yerinde birlik, her iş yerinde sendika!
1. TÜİK’in son açıkladığı verilere göre yıllık işsizlik ayda %0,2 puan artarak %9,1 oldu. Bu oran nüfusumuzun 8 milyon 298’ine denk geliyor. Ancak ülkemizde açıklanan tek işsizlik verisi bu değil. DİSK-AR’ın bu verilere dayanarak yaptığı “geniş tanımlı işsizlik” hesaplaması da var. Bu hesaplamaya göre ise geniş tanımlı işsizlik oranı yıllık %26,5 ediyor. Bu kategori de hesaplamaya dahil edilince ülkemizdeki işsiz sayısı 10 milyon 453 bin kişi ediyor.
2. Ülkenin her yerindeki emekçilerin çalışma hayatına katılımına yönelik veriler neden böyle farklı farklı? Çünkü devletin kurumu olan TÜİK’i yönetenler, “iş bulma ümidini kesmiş olan” milyonlarca kişilik nüfusu bu hesaplamaya dahil etmiyor. Patronların çıkarlarına hizmet eden TÜİK’e göre ülkemizde bir insanın “işsiz” olarak sayılabilmesi için dahi “iş bulma umudunu kaybetmemiş” olması isteniyor.
3. Patronların “iş bulma umudu”ndan kast ettiği şey açık. İşsizlikle terbiye edilmiş, hakları için örgütlenmeyen bir işçi sınıfı istiyorlar. Toplumun bir kesimi sürekli işsiz kalmalı ki, işi olan işçileri patronlar hizaya getirebilsin. Patronlar istiyorlar ki, işçi uzun çalışma saatlerine alışsın. Sevdiklerine ve kendine biraz zaman ayırabildiğine şükretsin. İşini kaybetmekten korksun ki açlık sınırındaki ücretlere tamah etsin. Bu işçilerin emeğiyle ise büyük şirketler kar etsin.
4. Patron sınıfı, işçilerin çalıştıkları iş yerlerinin sahipleri. İşçilerin ürettikleri çok fazla miktardaki değere el koyarak zenginliklerini elde ediyorlar. Bu değerden işçilere çok küçük bir pay kalıyor. Onlar için en önemli şey en asgari miktarda işçi çalıştırıp, en asgari maaşları verip en azami karları elde etmek. Toplumun refahına katkıda bulunmak için değil, ancak sadece kendi karlarını korumak için milyonlarca insandan oluşan bir işsizler ordusuna ihtiyaçları var. Kapitalist düzen, böyle işliyor işte.
5. Son yıllarda tüm patronlar, bu işsizler ordusunu adeta güvence altına almak için durmaksızın çalışıyor. Tüm ülkeden sendikalaştıkları için işten çıkarılan, sarı sendikadan ayrıldığı için toplu halde işten atılan, sendikasızlıkla birlikte açlık ücretleri dayatılan işçilerin haberlerini alıyoruz. Yüksek enflasyonda alım gücümüzün düşmesini, işçi konfederasyonlarının satılmışlığını fırsat bilen patronlar krizden maksimum kar elde etmek istiyorlar.
6. Patron sınıfının bu saldırganlığına, milyonların işsizlikle burun buruna bırakılmasına karşı emekçilerin tek bir panzehiri var: O da örgütlenmek. Her fabrikada, her atölyede, her iş yerinde birlik kurmak. Sendikalaşmak, sendikal hakları için her türlü imkanı kullanarak mücadele etmek. Tıpkı bu seneki metal TİS’indeki gibi işçi sınıfı, ancak birliğini koruyarak ve örgütlülüğüne güvenerek somut kazanımlar elde edebilir.
İşçi Hareketi
Özçelik-İş Eti Alüminyum patronuyla anlaştı, direniş sona erdi
Eti Alüminyum patronlarının %55’lik zam dayatmasını kabul etmeyen işçiler “%100 zam!” diyerek iş yavaşlatma eylemine başlamıştı.
İşçiler, sefalet dayatan patronların yanı sıra, ücret mücadelesinde yanlarında olmayan yetkili Özçelik-İş sendikası yönetimini de protesto etti. İşçiler, sarı sendikaya yönelik öfkesini Seydişehir’deki Özçelik-İş şubesi önüne de taşıdı.
İş yavaşlatma eylemi yapan işçiler, “açlık sınırında değil insanca geçinecek ücret” diyerek vardiyalar halinde direniş nöbetini sürdürdü.
SARI SENDİKA 1000 LİRA ARTIŞA “EVET” DEDİ
Ancak sarı Özçelik-İş sendikası yöneticileri, patronla masaya oturarak işçileri sattı. Sendika bürokratlarının patronlarla yaptığı görüşme sonucunda işçilere şu mesaj gitti:
Yaptığımız girişimler sonucunda 01.01.2024 tarihinden geçerli olmak üzere ücretlerinizde yüzde 62 oranında artış yapılması konusunda mutabakat sağlanmıştır. Protokole yönelik detaylı bilgiyi Şube Başkanı ve yöneticilerimiz sizlere aktaracaktır”
%100 zam için günler boyu direnişini sürdüren işçiler, anlaşmadan memnun değil.
Açıklama
Mağaza Market-Sen: Düşük Ücret Dayatmasına, Uzun Çalışmaya, Mobbinge Son Vermek İçin Her Markete Sendika
Mağaza Market-Sen’in “Düşük Ücret Dayatmasına, Uzun Çalışmaya, Mobbinge Son Vermek İçin Her Markete Sendika!” başlıklı açıklaması sosyal medya hesaplarından paylaşıldı.
Açıklama şu şekilde:
“İşçilerin omuzlarında ekonomik krizin yükü artmaya devam ediyor. Asgari ücrete yapılan zammın ardından yeni yılda yeni zamlarda yağmur gibi geldi.
Market patronları yurdun dört bir yanına mağaza açmaya devam ediyor. Marketler büyürken, işçilerin ücretleri daha da düşüyor, hakları daha da tırpanlanıyor. A101, ŞOK, BİM, HAKMAR, HAPPPY CENTER… ve daha fazlası. Tüm cirolarını market işçilerinin fazla mesailerinden ve gasp ettikleri haklarından elde ediyor.
Bu gidişata dur demek için İstanbul başta olmak üzere, birçok yerde HER MARKETE SENDİKA diyoruz. Haklarımız var, sendikamız var. Yalnız değiliz. Patronların ağalık ve kölelik düzenine birlik olarak son verebiliriz.
Sen de şimdi Mağaza Market-Sen’e üye ol!
Haklarımızı patronlardan hep birlikte alalım!”
🛑 Marketler büyürken, ücretlerimiz eriyor, haklarımız gasp ediliyor. Yalnız değiliz. Haklarımız var, sendikamız Mağaza Market-Sen var!
📌Düşük Ücret Dayatmasına
📌Uzun Çalışmaya
📌MobbingeSon vermek için "Her Markete Sendika" ✅
Açıklamamız👇https://t.co/m0wFkDHRVA pic.twitter.com/S786z00K9h
— Mağaza Market-Sen (@MagazaMarketSen) February 5, 2024
-
İşçi Hareketi7 yıl önce
These ’90s fashion trends are making a comeback in 2017
-
İşçi Hareketi7 yıl önce
The final 6 ‘Game of Thrones’ episodes might feel like a full season
-
İşçi Hareketi7 yıl önce
According to Dior Couture, this taboo fashion accessory is back
-
İşçi Hareketi7 yıl önce
Phillies’ Aaron Altherr makes mind-boggling barehanded play
-
Analiz2 ay önce
Bakan Şimşek’i Asgari Ücret İle Yaşamaya Davet Ediyoruz
-
İşçi Hareketi7 yıl önce
The old and New Edition cast comes together to perform
-
İşçi Hareketi7 yıl önce
Disney’s live-action Aladdin finally finds its stars
-
İşçi Hareketi7 yıl önce
Uber and Lyft are finally available in all of New York State