Bizimle iletişime geçin

İşçi Hareketi

3 Su, 1 Kek İçin Hırsızlıkla Suçlanan A101 İşçisi Hakkını Aldı

Yayınlandı

on

Aciklama 3

Mağaza Market Sendikasının A101 işçisi Egemen Köse ile birlikte verdikleri mücadelede Çalışma Bakanlığı’nın adım atması ile kazanım sağlandı. Sendikanın konu ile ilgili açıklamasında “3 Su, 1 kek için hırsızlıkla suçlanan A101 işçisi hakkını aldı. Tüm market işçileri için Çalışma Bakanlığı’nı denetime çağırıyoruz” dedi.

Açıklamanın tamamı:

Ankara’da A101 işçisi olan Egemen Köse 3 şişe su içtiği ve 1 kek yediği için hırsızlıkla suçlanmış, Kod-29 ile tehdit edilerek istifaya zorlanmıştı. A101 işçisinin yaşadıklarını Mağaza Market-Sen olarak kamuoyuna duyurmuştuk. Annesine bakmak için çalışmak zorunda olan üniversite öğrencisi Egemen Köse’nin haklarını alması için gerekli adımları birlikte attık.

Bu süreç üzerine Egemen Köse, Çalışma Bakanlığı’nın görevlendirdiği bir müfettiş tarafından konu ile ilgili görüşmeye çağrıldı. Bu hak gaspını yapan A101 sorumluları hakkında soruşturma başlatılacağı söylendi. A101 işçisi istifaya zorlanırken çalıştığı günlerin ücreti de ödenmemişti. Çalışma Bakanlığı’nın süreci soruşturmak üzere müfettiş atamasının hemen ardından, Egemen Köse’nin 23 günlük emeğinin karşılığı olan maaşı A101 tarafından hızla ödendi.

Market İşçilerinin Sendikalı Mücadelesi, Çalışma Bakanlığı’na Adım Attırdı

Çalışma Bakanlığı’nın arşivlerinde bizzat işçilerin imzası ile binlerce şikayet kaydı bulunuyor. 12 saatlik çalışma, fazla mesailerin ödenmemesi bir suç olarak zincir marketlerde patronlar tarafından sürdürülüyor. Tüm yetkili kurumlar bu düzenden haberdar.

Bu tablo karşısında Çalışma Bakanlığı, Egemen Köse için adım atmak zorunda kaldı. Bu adım, bugüne kadar itiraz eden ve hakkını arayan tüm market işçilerinin sendikal mücadelesi sayesindedir. Mağaza Market-Sen ile örgütlenen, birliğini kuran işçiler hiçbir kölelik uygulamasını karanlıkta bırakmıyor. Bu ısrar, Çalışma Bakanlığı’nın müfettiş görevlendirmesinin ve işçinin haklarının derhal teslim edilmesi için gerekli yaptırımların uygulanmasının yolunu açmıştır.

Çalışma Bakanlığı’nı Göreve Çağırıyoruz

  1. Soruşturma Süreci Emsal Olmalıdır
    Çalışma Bakanlığı tarafından A101 sorumluları hakkında yürütülecek soruşturma süreci, işçi ve sendikamız ile şeffaf bir şekilde paylaşılmalıdır. Bu soruşturmanın sonucu ve uygulanacak yaptırımlar tüm kamuoyuna duyurulmalıdır.
  2. Tüm Market İşçileri İçin Adım Atılsın
    Ankara’da Egemen Köse’nin yaşadıkları; İstanbul’dan Siirt’e, İzmir’den Ceylanpınar’a uzanan market sömürü düzeninin sadece bir örneğidir. Bugün Bakanlık tarafından Köse için başlatılan bu süreç, istisna bir uygulama olmaktan çıkmalıdır. Market sektöründe çalışan tüm işçiler için Çalışma Bakanlığı adım atmalıdır.
  3. İşçinin 8 Saatlik İş Günü Hakkı İçin Denetim Birimi Kurulsun
    4857 Sayılı İş Kanunu’nun 63. maddesine göre işçinin haftalık çalışma süresi 45 saattir. Market sektöründe süren “günlük en az 12 saat” kölece çalışma düzeni ortadan kaldırılmalıdır. Başta A101 olmak üzere her zincir market mağazası, Çalışma Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak denetim birimi ile kontrol altına alınmalıdır. İşçiyi onayı dışında çalıştıran her zincir market, soruşturmaya tabii tutulmalı ve gerekli tüm yaptırımlar uygulanmalıdır. Bu denetimler esnasında şirket tarafından bilgiler değil işçiler tarafından verilen bilgiler esas alınmalıdır. Denetmenler fazla çalışmayı tespit etmek için shift programlarını, kamera kayıtlarını, giriş-çıkış kayıt evraklarını incelemekle yükümlü olmalıdır. Çalışma Bakanlığı İş Kanunu’na dayanarak tüm marketlerde işçinin 8 saatlik iş günü hakkını korumalı ve güvence altına almalıdır.

Çalışma Bakanlığı İşçi Davalarına Müdahil Olsun
A101, Şok, Bim, Hakmar, Carrefour, Migros… Zincir market patronları işçinin fazla çalışma sürelerini, kıdem tazminatını, ihbar tazminatını, izin günlerini, yıllık izinlerini açıkça gasp ediyor. İş mahkemelerinin kapısında binlerce market işçisinin dosyası bekliyor. “Avukat ordusuyla” işçileri tehdit etmeye kalkan zincir market patronlarının karşısındaki her işçi davasında Çalışma Bakanlığı işçilerin lehine davalara müdahil olmalıdır.

Her Yerde Birlik, Her Mağazada Sendika!

Zincir market patronları, kendilerini hukuki ve ekonomik olarak çok güçlü görüyor. Fakat işçilerin umutsuzluğunu yenip mücadele etmeye karar vermesi bu durumu değiştiriyor. Bugün Egemen Köse’nin hakkını alması, sendikal mücadelemizle inşa ettiğimiz yola bir taş daha dizdi.

Bugüne kadar yürüttüğümüz mücadelede market işçileri ile birçok şeyi birlikte öğrendik. Dirençli ve umutlu olmayı kılavuz edindik. Her zincir market mağazasında birlik için, Mağaza Market-Sen’in her zincir markete girmesi için sabırla yürüyeceğimiz bir yol var. Bugüne kadar süren örgütsüzlüğü bitireceğiz. Kendini işçinin sahibi zanneden market patronları, kurdukları düzenin eskisi gibi olmayacağının farkına varacaklar. Bu kazanımla beraber tüm market işçilerini patronların hak gasplarına karşı tek yumruk olmaya, sendikasında örgütlenmeye davet ediyoruz. Mücadeleci tüm işçileri, market işçilerinin haklı mücadelesine omuz vermeye davet ediyoruz.

Yaşasın A101 İşçilerinin Birliği!
Yaşasın Mağaza Market-Sen!

 

İşçi Hareketi

Patronların düzeninde işsizlik çözülmez: Her iş yerinde birlik, her iş yerinde sendika!

Yayınlandı

on

mess gebze

1. TÜİK’in son açıkladığı verilere göre yıllık işsizlik ayda %0,2 puan artarak %9,1 oldu. Bu oran nüfusumuzun 8 milyon 298’ine denk geliyor. Ancak ülkemizde açıklanan tek işsizlik verisi bu değil. DİSK-AR’ın bu verilere dayanarak yaptığı “geniş tanımlı işsizlik” hesaplaması da var. Bu hesaplamaya göre ise geniş tanımlı işsizlik oranı yıllık %26,5 ediyor. Bu kategori de hesaplamaya dahil edilince ülkemizdeki işsiz sayısı 10 milyon 453 bin kişi ediyor.

2. Ülkenin her yerindeki emekçilerin çalışma hayatına katılımına yönelik veriler neden böyle farklı farklı? Çünkü devletin kurumu olan TÜİK’i yönetenler, “iş bulma ümidini kesmiş olan” milyonlarca kişilik nüfusu bu hesaplamaya dahil etmiyor. Patronların çıkarlarına hizmet eden TÜİK’e göre ülkemizde bir insanın “işsiz” olarak sayılabilmesi için dahi “iş bulma umudunu kaybetmemiş” olması isteniyor.

3. Patronların “iş bulma umudu”ndan kast ettiği şey açık. İşsizlikle terbiye edilmiş, hakları için örgütlenmeyen bir işçi sınıfı istiyorlar. Toplumun bir kesimi sürekli işsiz kalmalı ki, işi olan işçileri patronlar hizaya getirebilsin. Patronlar istiyorlar ki, işçi uzun çalışma saatlerine alışsın. Sevdiklerine ve kendine biraz zaman ayırabildiğine şükretsin. İşini kaybetmekten korksun ki açlık sınırındaki ücretlere tamah etsin. Bu işçilerin emeğiyle ise büyük şirketler kar etsin.

4. Patron sınıfı, işçilerin çalıştıkları iş yerlerinin sahipleri. İşçilerin ürettikleri çok fazla miktardaki değere el koyarak zenginliklerini elde ediyorlar. Bu değerden işçilere çok küçük bir pay kalıyor. Onlar için en önemli şey en asgari miktarda işçi çalıştırıp, en asgari maaşları verip en azami karları elde etmek. Toplumun refahına katkıda bulunmak için değil, ancak sadece kendi karlarını korumak için milyonlarca insandan oluşan bir işsizler ordusuna ihtiyaçları var. Kapitalist düzen, böyle işliyor işte.

5. Son yıllarda tüm patronlar, bu işsizler ordusunu adeta güvence altına almak için durmaksızın çalışıyor. Tüm ülkeden sendikalaştıkları için işten çıkarılan, sarı sendikadan ayrıldığı için toplu halde işten atılan, sendikasızlıkla birlikte açlık ücretleri dayatılan işçilerin haberlerini alıyoruz. Yüksek enflasyonda alım gücümüzün düşmesini, işçi konfederasyonlarının satılmışlığını fırsat bilen patronlar krizden maksimum kar elde etmek istiyorlar.

6. Patron sınıfının bu saldırganlığına, milyonların işsizlikle burun buruna bırakılmasına karşı emekçilerin tek bir panzehiri var: O da örgütlenmek. Her fabrikada, her atölyede, her iş yerinde birlik kurmak. Sendikalaşmak, sendikal hakları için her türlü imkanı kullanarak mücadele etmek. Tıpkı bu seneki metal TİS’indeki gibi işçi sınıfı, ancak birliğini koruyarak ve örgütlülüğüne güvenerek somut kazanımlar elde edebilir. 

Continue Reading

İşçi Hareketi

Özçelik-İş Eti Alüminyum patronuyla anlaştı, direniş sona erdi

Yayınlandı

on

aluminm

Eti Alüminyum patronlarının %55’lik zam dayatmasını kabul etmeyen işçiler “%100 zam!” diyerek iş yavaşlatma eylemine başlamıştı.

İşçiler, sefalet dayatan patronların yanı sıra, ücret mücadelesinde yanlarında olmayan yetkili Özçelik-İş sendikası yönetimini de protesto etti. İşçiler, sarı sendikaya yönelik öfkesini Seydişehir’deki Özçelik-İş şubesi önüne de taşıdı.

İş yavaşlatma eylemi yapan işçiler, “açlık sınırında değil insanca geçinecek ücret” diyerek vardiyalar halinde direniş nöbetini sürdürdü.

SARI SENDİKA 1000 LİRA ARTIŞA “EVET” DEDİ

Ancak sarı Özçelik-İş sendikası yöneticileri, patronla masaya oturarak işçileri sattı. Sendika bürokratlarının patronlarla yaptığı görüşme sonucunda işçilere şu mesaj gitti:

Yaptığımız girişimler sonucunda 01.01.2024 tarihinden geçerli olmak üzere ücretlerinizde yüzde 62 oranında artış yapılması konusunda mutabakat sağlanmıştır. Protokole yönelik detaylı bilgiyi Şube Başkanı ve yöneticilerimiz sizlere aktaracaktır”

%100 zam için günler boyu direnişini sürdüren işçiler, anlaşmadan memnun değil. 

Continue Reading

Açıklama

Mağaza Market-Sen: Düşük Ücret Dayatmasına, Uzun Çalışmaya, Mobbinge Son Vermek İçin Her Markete Sendika

Yayınlandı

on

images 13

Mağaza Market-Sen’in “Düşük Ücret Dayatmasına, Uzun Çalışmaya, Mobbinge Son Vermek İçin Her Markete Sendika!” başlıklı açıklaması sosyal medya hesaplarından paylaşıldı.

 

Açıklama şu şekilde:

 

“İşçilerin omuzlarında ekonomik krizin yükü artmaya devam ediyor. Asgari ücrete yapılan zammın ardından yeni yılda yeni zamlarda yağmur gibi geldi.

 

Market patronları yurdun dört bir yanına mağaza açmaya devam ediyor. Marketler büyürken, işçilerin ücretleri daha da düşüyor, hakları daha da tırpanlanıyor. A101, ŞOK, BİM, HAKMAR, HAPPPY CENTER… ve daha fazlası. Tüm cirolarını market işçilerinin fazla mesailerinden ve gasp ettikleri haklarından elde ediyor.

 

Bu gidişata dur demek için İstanbul başta olmak üzere, birçok yerde HER MARKETE SENDİKA diyoruz. Haklarımız var, sendikamız var. Yalnız değiliz. Patronların ağalık ve kölelik düzenine birlik olarak son verebiliriz.

 

Sen de şimdi Mağaza Market-Sen’e üye ol!


Haklarımızı patronlardan hep birlikte alalım!”

 

Continue Reading

Trending