Bizimle iletişime geçin

Genel

Pandemi sürecinde değişmeyen: Market işçilerinin ağır çalışma koşulları

Yayınlandı

on

5e6a1c2a18c7731bcc2563c5

Sağlık nasıl ki insanlar için önemli ise sağlıklı kalmak için de marketlerde bulunanlar insanların temel ihtiyaçlarını oluşturuyor. Örneğin; besin ihtiyacı. Virüsle beraber önemi artan dezenfektan, kolonya, temizlik malzeme ihtiyacı. Böyle dönemlerde market işçilerinin evden çalışması beklenemezdi. Bu yüzden market işçileri olması gerektiği gibi çalıştı. İnsanların en temel ihtiyaçlarına ulaşabilmesi için kasalarda, reyonlarda bulundu. Bu süreçte çalışması zorunlu olan her işçi gibi market işçilerinin de sağlığı düşünülmeliydi.  Markete girecek kişi sayısında düzenlemeler oluşturulabilir, çalışma alanlarında ve çalışacak işçiler için çeşitli düzenlemeler getirilebilir, aşılamada öncelikler arasında yer alabilirlerdi. Ancak market işçilerinin sağlığını düşünmek sadece alışverişe gelen insanların inisiyatifine bırakıldı.  

 

Virüsün ilk yayılmaya başladığı dönemlerde, virüsün ortasına atılan tüm sağlık emekçilerini cesaretlerinden dolayı alkışlarla karşıladık. Yine bu dönemlerde belirli saatlerde açılan market reyonlardaki rafların anında boşaldığını gördük. Marketlerde ciddi bir yığılma ile 2 saat içerisinde boşalan reyonlar… Herkes temel ihtiyaçlar dışında evlerine stoklar oluşturmaya başlamıştı. Belki 2, 3 haftada boşalacak reyonlar 1 günde bitiyordu. Şimdi böyle bir ortamı düşünürsek, şunu diyebiliriz: sağlık emekçileri ile beraber market işçileri de virüsün ortasına atılmıştı. 

 

Her gün elde edilen kar marjının düşmesini hiçbir patron, hiçbir şirket kabul etmez. Çünkü böyle bir sistemde ayakta kalabilmenin tek yolu budur. Çarklar dönmeliydi. Peki nasıl dönecekti bu çarklar? Nasıl kar oranı sabit kalacak ya da daha çok artacaktı? Bunun bir yolu daha az işçiyle daha çok çalışma. Virüse karşı yapılan her kapanma, kısıtlama, normalleşme açıklamalarının ardından market işçileri türlü çalışma düzenleri ile karşılaştı. 

 

Virüs psikolojik olarak halkı etkiledi, doğal olarak işçileri de etkiledi. Kapanma sürecinde mesai saatleri azalmış olsa da çalışma koşullarının psikolojik etkilerini düşünürsek sürecin işçiler için ağır geçtiğini söyleyebiliriz. Bu durumlarda market işçileri virüse karşı önlem alınmayan , güvencesiz koşullarda çalıştırıldı. Personel yetmedi, daha çok çalıştı. Virüse karşı kendi önlemini alması zorlaştı. Her normalleşme süreçlerinde market işçilerinin çalışma saatleri arttı. Mesai saatlerini aştılar. Molalarından feragat etmek zorunda kaldılar. Virüsün azaldığı dönemlerde de, arttığı dönemlerde de market işçilerinin çalışma koşulları hep en ağır şekilde seyretti. 

 

Pandemi sürecinde hep görünen boşalan reyonlardı, görünmeyen ise market işçilerinin o koşullar altındaki emeği. Görünen, marketlerin “harca harca bitmez” sloganlarıyla halka hizmet reklamları, görünmeyen ise işçilerin çalışma koşulları. İşte tüm bu görünmeyenler market işçilerinin halka sesini duyurabilmesi sayesinde gün yüzüne çıktı. 

Okumaya devam et

Açıklama

Tanzim Market patronu işçilerin hak ve alacaklarını vermedi “elinizden geleni yapın” dedi

Yayınlandı

on

0243209F 0EE6 44FC 9E8C 9A906055C0F1

Dost Mağazacılık A.Ş. bünyesinde 2020 yılının Ekim ayında ilk mağazalarını açan Tanzim Market zinciri, daha bir yılını doldurmadan işçilerin alacaklarını vermiyor. Mağaza Market-Sen’e ulaşan 23 Tanzim Market işçisi, 100 bini aşkın alacağı için Tanzim Market patronlarını bekliyor.

 

Tanzim Market zincirinde çalışan işçiler, en az 2 aylık maaşlarının ödenmediğini, ‘kendi ceplerinden’ harcama yaparak işlerine devam etmek durumunda kaldıklarını belirtiyor.

 

İşçilerin anlattığına göre, Tanzim Market “küçülmeye gidiyoruz” diyerek 8 işçiyi ihbar tazminatı ve haklarını vermeden işten attı. İşten attığı işçilerin çıkışını “03 Kodu / İstifa” olarak giren patronlar, işçilerin işsizlik maaşı almasının da önüne geçti.

 

TANZİM PATRONU: ŞİRKETİMİZ NE ZAMAN İSTERSE O ZAMAN ÖDER

 

Mağaza Market İşçileri Sendikası, konuya ilişkin oluşturduğu Tanzim Market Koordinasyonu olarak Tanzim Market patronu Ömer Baktimur ile sorunun çözümü üzerine görüşme yaptı. En geç 31 Ağustos Salı gününe dek işçilerin tüm alacaklarının ve haklarının ödenmesini istedi. Fakat Tanzim Market patronu Baktimur, 15 Eylül tarihini gösterdi.

 

Sendika yetkilileri, son görüşmede patronun “şirketimiz ne zaman isterse o zaman öder” dediğini

aktarıyor.

 

“İŞÇİ MAAŞI PATRONLAR İÇİN EKSTRA BİR HARCAMA DEĞİLDİR”

 

Mağaza Market-Sen, konuya ilişkin yayımladığı yazılı açıklamada 1 Eylül Çarşamba günü saat 13:00’da Kağıthane Papirüs Plaza’da yer alan Tanzim Market Genel Merkezi önünde eylem yapacağını duyurdu.

 

Sendikanın yayımladığı açıklamada şu ifadeler yer alıyor:

 

“Tanzim Market patronları depolarında çıkan yangını bahane göstererek işçilerin hakkını açıkça gasp ediyor. Bu zincir marketin İstanbul’da bulunan 37 şubesi hala işliyor. Marketler her sabah açılıyor, kasalar işliyor. İşçiler yeni gelen ürünleri paletlerle mağazalara çekip raflara diziyor. Ancak kendi birikimlerini hep cebinde saklayan patronlar, 1 kuruşları dahi eksilmesin diye işçileri sefalet ile baş başa bırakıyor. İşçi maaşı patronlar için ekstra bir harcama değildir. Diğer tüm kalemlerden öncelikli olması gereken en temel borçtur. İş yeri açıp işletmek, zorunluluk değil tercihtir. İşçilerin maaşlarını ödeyemiyorsanız iş yeri açmak zorunda değilsiniz. İşçiler sizin kârınıza ortak değil. Cebinizi doldurduğunuz günlerde kârınızı bölüşmediler. Bu yüzden görevinizi yapacaksınız, işçilerin maaşlarını ve haklarını ödeyeceksiniz.”

https://twitter.com/magazamarketsen/status/1432280900859990016?s=21

 

Continue Reading

Açıklama

Taciz Olayına Tepki Gösteren İşçiler İşten Çıkarıldı

Yayınlandı

on

7E0172AF BAAA 48F9 B7BD 0150ED1B13C9

Kocaeli Çayırova’da TAYSAD OSB’de bulunan Alba Plastik’te taciz yaşandı. Bu duruma ilişkin tepki gösteren, ses çıkaran işçiler işten çıkarıldı. İşçiler fabrika önünde bekleyişe geçti. 

Sabah servisten indiklerinde servisle ana binanın olduğu kalıp fabrikasında bulunan insan kaynaklarına gönderilen iki işçi, keyfi nedenler ileri sürülerek işten çıkışları verilmeye çalışıldı. İşçilerin kabul etmemeleri sonucunda “Ne olursa olsun sizi çıkartacağız” denildi. Ardından da tazminat ile işten çıkarılmayı kabul etmeleri istenen işçiler “Sizin haksızlığınız karşısında boyun eğmiyoruz; para ile sindirme, onursuzlaştırma bizim için kabul edilemez” diyerek tepkilerini ortaya koydu. Bunun üzerine “idari izinlisiniz, gidin düşünün” denildi.

İşten atılmayı kabul etmeyen işçiler, çalıştıkları fabrikaya gelip eşyalarını almak istediler. Bunun için içeri girecekleri sırada arbede yaşandı. Bu saldırıyı teşhir etmek isteyen işçiler, bir de özel güvenlikler tarafından engellendi. İki işçi arkadaşının işten çıkarıldığını gören ve arkadaşlarının üzerine özel güvenliklerin yürümesine sessiz kalmayan bir işçi de saldırıya maruz kaldı.

Petrokimya İşçileri Birliği’nin (PİB) sosyal medya hesabında aktardığına göre tacize uğrayan ve ses çıkaran kadın işçi ile dayanışma gösteren erkek işçi işten çıkarıldı. Arkadaşlarının işten çıkarılma nedenini öğrenmek isteyen bir başka işçi de işten çıkarıldı. Güvenliğin saldırısına uğrayan 3 işçi fabrika önünde bekleyişe geçti. 

Tacize uğrayan kadın işçi ise haksız yere işten çıkarılmasını kabul etmediğini ifade ederek “Tacizciden önce işten çıkarıldım!” diye tepki gösterdi.

“Onurumuzu satın almaya çalıştılar”

Tacize tepki göstererek işten çıkarılan diğer işçi ise “Alın parayı çekin gidin demek istiyorlar, biz bunu kabul etmiyoruz” diyerek tacize ve işten atmaya karşı işçi arkadaşlarını destek olmaya çağırdı.

Kaynak: Kızılbayrak

Continue Reading

Açıklama

Bursa’da patronlar, Suriyeli işçilerin hakları için birleşmesinden endişeli: Normalde memnunduk. Ama işin rengi değişmeye başladı

Yayınlandı

on

82EF3D20 65FC 42D4 B340 EC07ED1EF0AD

Suriyeli göçmen işçilerin Bursa’da, WhatsApp grupları üzerinden haberleşerek belirli bir ücretin altında çalıştıran patronların dükkanlarını birbirlerine söyledikleri ve bu dükkanlarda çalışmadıkları iddia edildi. Bir patron, konuyla ilgili “Normalde Suriyeli işçilerden açıkçası memnunduk. Ama işin rengi değişmeye başladı” dedi.

 

Bursa’da Gündem Gazetesi’nden Yaman Kaya, köşe yazısında Suriyeli emekçilerin örgütlenmesine değinerek, emekçilerin kendi araların WhatsApp grubu kurduklarını ve işçi haklarını gasp eden patronların dükkanlarında çalışmadıklarını iddia etti.

 

Patronların bu konudan şikayetçi olduğunu belirten Kaya,  Küçük Sanayi’deki bir işletme sahibinin şu sözlerini paylaştı:

 

“Türk usta bulamıyoruz. Suriyeliler de piyasayı yükseltmeye başladı. İşler yoğunlaşınca ücretlerin artmasını istiyorlar. WhatsApp grubu oluşturmuşlar. Belirli ücretin altında çalışmayı kabul etmiyorlar. Birini işten çıkarınca, diğerleri de çalışmıyor. İşçi çıkarılan yere asla girmeyin talimatı vermişler. Normalde Suriyeli işçilerden açıkçası memnunduk. Ama işin rengi değişmeye başladı.”

 

Haber: YolTV

 

Continue Reading

Trending