Bizimle iletişime geçin

Güncel

Mar&Bit işçilerinden Çalışma İl Müdürlüğü önünde eylem

Yayınlandı

on

marbi

Mar&Bit Konfeksiyon’da patronun işyerini kapatmakla tehdit ettiği işçiler, hakları için Çalışma Bakanlığı’nı göreve çağırarak tazminat haklarını istedi.

 

Patronun fabrikayı kapatarak alacaklarını gasp etme girişimine karşı işçiler BİRTEK-SEN ile birlikte Adana Çalışma ve Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü önüne gitti. Patronun kendilerini tazminatsız işten çıkarma girişimlerine dair şikayet dilekçesi veren işçiler kurum önünde basın açıklaması yaptı.

 

Mar&Bit işçileri adına konuşan Ramazan Tekin, patronun kendilerine 3 bin ila 8 bin lira para teklif edip işten çıkmalarını istediğini, kabul etmemeleri durumunda patronun iflas vermekle tehdit ettiğini belirtti. Buna müsaade etmeyeceklerini, Mar&Bit’in LC Waikiki gibi markalara ürünler ürettiğini söyleyen Tekin, “Haklarımızın ödenmesini istiyoruz. Taleplerimiz kabul edilmezse LC Waikiki önünde eylem dahil farklı eylemlerle haklarımızı aramaya devam edeceğiz” dedi.

 

“NEREYE GİDERLERSE GİTSİNLER ELLERİMİZ YAKALARINDA”

 

Mar&Bit çalışanlarının evlerinde kalan depremzede yakınlarının olduğunu ifade eden Tekin, işçilerin sorunları katmerleşmişken fabrikanın kapatılma şoku ile karşılaştıklarını söyledi. Aynı patronların daha önce Bulut Tekstil ve Salih Tekstil adıyla iflas verip işçileri mağdur ettiğini söyleyen Tekin, patronların farklı isimle yeniden üretime devam edip etmeyeceğini de takip edeceklerini belirterek “Nereye giderlerse gitsinler elimiz yakalarındadır” dedi.

 

“PATRON 15 MİLYONA YAKIN PARAYI GASP EDİYOR”

 

BİRTEK-SEN Avukatı Tugay Bek ise işçilerin tazminat miktarının yaklaşık onda biri kadar bir miktarın teklif edildiğini belirterek “İşveren sanki iflas etmiş gibi göstererek işçilerin sonunda hiçbir tazminat alamayacağı gibi gösterip baskı yaparak işçileri gülünç rakamlara razı etmeye çalışıyor” dedi.

 

İşçilerin bir bölümünün bu teklifleri kabul ettiğini ancak çok sayıda işçinin hakları için mücadele ettiğini dile getiren Bek, “Patronlar kıdem tazminatının kaldırılmasını isteseler de kanunlarımızda kıdem tazminatı işçinin hakkıdır. Burada Mar&Bit patronları yaklaşık 300 işçiden 15 milyona yakın parayı gasp ediyor. İşçileri çalışırken sömürenler işten çıkarırken de tekrar sömürmek istiyorlar. Biz burada Çalışma Bölge Müdürlüğü’nü göreve davet ediyoruz. Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin Mar&Bit patronlarından hesap sormasını istiyoruz” diye konuştu.

 

Kaynak: Evrensel

Güncel

Sendikal tazminat ödemeyen PilenPak patronunun banka hesabına haciz kondu

Yayınlandı

on

pilebn

Manisa’da, ulusal ve uluslararası patates cipsi ve çikolata markasının paketlerinin üretildiği PilenPak Ambalaj’da çalışan işçiler, iki yıldan uzun süredir Türk-İş’e bağlı Basın-İş sendikası öncülüğünde devam eden ve 149 işçinin işten çıkarılmasına karşı yürüttükleri sendikal mücadelelerinde 15 gün önce greve çıkmıştı

İzmir’deki iş mahkemeleri, işçilerin sendikalı oldukları için işten çıkarıldıklarına karar verdi. Ancak işveren, işçilerin sendikal tazminatını mahkeme kararına rağmen ödemedi. Bunun üzerine işçiler, icra takibi başlattı. İşveren icra talebine itiraz etti. Sendikal tazminatları ödenmeyen 11 işçinin ayrı ayrı açtıkları davalarda mahkemeler, işverenin itirazını haksız buldu. Mahkemeler ayrıca, sendikal tazminat hakkını ödemeyen işvereni ayrıca yüzde 20 oranında tazminatla cezalandırdı.

Mahkemelerin her bir işçi için aldığı karara göre PilenPak patronunun banka hesabına haciz konuldu. Basın-İş Genel Başkanı Savaş Nigar, fabrika önünde grevde olan işçilerle birlikte yaptığı açıklamada “Sendikal mücadele içerisinde, PilenPak işvereninin yapmış olduğu baskılardan bir tanesinin de bu olduğunu düşünüyoruz. Biz bundan sonraki süreçte, üyelerimizle birlikte kazanana kadar mücadelemizi devam ettireceğiz.” ifadelerini kullandı. 

Continue Reading

Güncel

Tez Koop İş, CarrefourSA’nın %58’lik taslağına imza attı

Yayınlandı

on

carrefour em

Yürürlük süresi 1 Ocak 2024 – 31 Aralık 2026 olan toplu iş sözleşmesine göre, tüm ücretlere birinci yıl için yüzde 58 artış yapıldı. Ücret zammının ardından, aylık çıplak ücretlere kıdeme göre 350 ila 1450 lira arasında kıdem zammı eklenmesi kararlaştırıldı.

Bu şekilde, kıdemleri dikkate alınarak zam yapılan işçilerin alacağı oran %61 ve %69 arasında oluyor. Bununla birlikte, çalışanlara 120 günlük ücretleri tutarında toplam 4 ikramiye verilecek.

Sözleşmeye ilişkin açıklama yapan Tez Koop İş Genel Sekreteri Hakan Bozkurt, sözleşmede yer alan yan hakları açıkladı:

– Her işçiye her ay 100 lira gıda yardımı
– Yakacak, izin, bayram yardımlarında %80-%100
– Evlilik, doğum, ölüm, eğitim vb. sosyal yardımlarda %65-%100 zam
– Kasa tazminatı %74 artırıldı
– Meslek grubuna depo mal kabul elemanı ve forklift elemanları da eklendi
– Depo çalışanlarına verilen görev ödeneği %70 artırıldı. 

Continue Reading

Güncel

Patron kalp krizi geçiren işçi için ambulans çağırmadı, işçi hayatını kaybetti

Yayınlandı

on

flo

Olayı sosyal medya hesabından duyuran BİRTEK-Sen’in açıklaması şu şekilde:

“Şimdi size, bir işçinin organize bir cinayete nasıl kurban gittiğini, göz göre göre nasıl öldürüldüğünü anlatacağız.

Sendikamıza ulaşan ve aynı fabrikada çalışan işçi arkadaşlarının anlattığına göre, Bekir Kelleoğlu adlı işçi Urfa OSB’de bulunan FLO Ayakkabı Fabrikası’nda çalışırken yapılan haksızlığa dayanamayıp kalp krizi geçirdi ve hayatını kaybetti.

40 yaşlarında, evli ve iki çocuğu olan Bekir Kelleoğlu, FLO Ayakkabı’da usta yardımcısı ve gri yaka olarak çalışırken, kısa bir süre önce keyfi bir şekilde görevinden alınarak başka bir bölüme verildi. Üstüne bir de kendisiyle aynı pozisyonda olan kimi ustalara bir maaş ikramiye verilirken Kelleoğlu’na verilmedi. Bu haksızlıklara itiraz etti, fabrika yöneticileriyle tartıştı.

Geçen hafta, 7 Mart Perşembe günü fenalaşınca fabrikanın doktoruna çıktı. Doktor kalp krizinden şüphelendi ve hastaneye gitmesini söyledi. Ne ambulans çağırdılar ne fabrika aracıyla götürdüler. Kalp krizi geçiren işçiyi, şehir merkezinin 20 kilometre dışında olan OSB’deki fabrikadan kendi başına gönderdiler. Bekir Kelleoğlu, o haldeyken yürüyerek fabrikadan çıkıp otobüs durağına gitti. Hastaneye ulaşamadan yolda hayatını kaybetti

Bu bir cinayettir! Bu cinayetin sorumlusu FLO Ayakkabı Fabrikasının patronu ve fabrika yönetimidir. Bu cinayetten sorumlu olanlar hesap vermelidir! İşçi kardeşimizin ailesine, sevenlerine ve bütün FLO Ayakabı işçilerine başsağlığı diliyoruz. Sendikamızın konunun takipçisi olacağını ilan ederken, FLO Ayakkabı işçilerine de, işçilerin hayatına değer vermeyen bu anlayışa, bu kölelik ve cinayet düzenine karşı birleşme ve mücadele etme çağrısı yapıyoruz!”

Continue Reading

Trending