İşçi Hareketi
İşçi Emekçi Birliği’nden asgari ücret açıklaması
“Sefalet ücretini kabul etmeyelim! Ücretli kölelik düzenini yıkmak için birleşelim!” denilerek yapılan basın açıklaması saat 19.00’da Kadıköy’deki Süreyya Operası önünde gerçekleştirildi.
ASGARİ ÜCRET AÇLIK SINIRI ALTINDA
Açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan 8500 TL’lik asgari ücretin, enflasyon verileri dikkate alındığında açlık sınırı altında kaldığı vurgulandı.
Ayrıca asgari ücret masasında Türk-İş dahi olsa işçi tarafının yer almadığı ifade edilerek “Sermayenin temsilciliğini yapan AKP-MHP iktidarının pervasızlığı asgari ücret tespit sürecine de yansıdı. Asgari ücret, tüm komisyon bileşenleri toplanmadan, işçi vekili olarak masada oturması gereken Türk-İş olmadan açıklandı. Böylece AKP-MHP iktidarı keyfi uygulamalarına bir tanesini daha ekledi” denildi.
“BEKAERT İŞÇİLERİNİN YOLUNDA MÜCADELEYİ BÜYÜTECEĞİZ”
Dayatılan sefalet ücretine karşı koymanın tek yolunun işçi sınıfının örgütlülüğü olduğu ifade edilen açıklamada “Keyfi grev yasaklarını tanımayarak hakları için mücadele eden Bekaert işçilerinin yolunda mücadeleyi büyüteceğiz. İşgal, grev, direnişlerle kazanacağız. Tüm işçi-emekçileri de bu mücadeleye omuz vermeye davet ediyoruz. Ücretli kölelik düzenini yıkmak, insanca yaşayacağımız ve çalışacağımız bir düzen kurmak için birleşelim!” sözleri yer aldı.
📍 Kadıköy
📢Asgari değil insanca yaşam!
Sermaye işsizlik tehdidiyle aba altından sopa göstererek bizi açlık ve sefalete mahkum etti. pic.twitter.com/9ggCpjJD7h
— İşçi Emekçi Birliği (@isciemekci_) December 22, 2022
Açıklamanın tamamı şu şekilde:
Sefalet ücretini kabul etmeyelim!
Ücretli kölelik düzenini yıkmak için birleşelim!
“2023 yılı asgari ücreti için sergilenen orta oyunu bugün sona erdi. Milyonlarca işçi ve emekçiyi ilgilendiren asgari ücret net 8500 TL olarak belirlendi. Açlık sınırı resmi verilere göre 7785 TL olarak açıklanmış, hayat pahalılığı bizler için artık çekilmez bir hal almışken bir kez daha biz işçi ve emekçilere sefalet ücreti reva görüldü. Gerçek enflasyon verilerini dikkate aldığımızda açıklanan 8500 TL asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığını söylemek yanlış olmayacaktır.
Asgari ücret açıklamasını bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı. Asgari ücrette geçtiğimiz ocak ayından beri %80 artış yapmakla övündü. Asgari ücretin üzerinde maaş alan ücretli çalışanlar için asgari ücret zam oranının önemli olduğunu, kamu çalışanları ve emekli maaşlarının da bu zamma göre belirleneceğini belirtti. Tüm ücretli çalışanları sefalete mahkum etmeyi hedeflediklerini dile getirmiş oldu.
“Sırtında küfe olmayanlar atıyorlar. Devlet olarak sırtımızda devamlı bir küfe var. Ve bu küfe devamlı doluyor.” dedi. Bizler o küfede kimlerin olduğunu çok iyi biliyoruz. O küfede sermayenin ihtiyaçları, rant, talan, yolsuzluk var. Ödeme garantili köprülere, hastanelere, havaalanlarına ödenecek para, şirketlerin silinen vergi borçları, sarayın ödeneği, makam araçlarına vb ayrılan para var.
Sermayenin temsilciliğini yapan AKP-MHP iktidarının pervasızlığı asgari ücret tespit sürecine de yansıdı. Asgari ücret, tüm komisyon bileşenleri toplanmadan, işçi vekili olarak masada oturması gereken Türk-İş olmadan açıklandı. Böylece AKP-MHP iktidarı keyfi uygulamalarına bir tanesini daha ekledi.
Geçtiğimiz senelerde açık kalan mikrofana “Uzasa işi karıştıracağız, en azından kapattım böyle.” diyen Türk-İş ağaları bu sene masadan kalkarak şov yaptılar. Türk-İş ağaları masadan kalkarak sorumluluktan kaçabileceklerini zannediyorlar. Ama yanılıyorlar. Nasıl ki şimdiye kadar asgari ücret tespit süreçlerinde oynanan orta oyunun sermayeden yana parçası oldularsa bu sene de aynı rolü üstlendiler. Ne sözde temsil ettikleri milyonlarca işçi-emekçiyi örgütlemek, insanca yaşamaya yetecek ücret için mücadeleye yönlendirmek için adım attılar, ne de masada işçi-emekçilerin gerçekten haklarını savundular. Asgari ücret için yaptıkları şov 9000 TL’den ibaretti.
Bizler işçi-emekçiler olarak bu ihanetlerin hiç birisini unutmadık. Unutmayacağız. Sermayeden, onların temsilciliğini yapan iktidardan ve sendika bürokratlarından hesap soracağız.
Açıklamalardan da görüldüğü gibi asgari ücret tüm işçi sınıfını, emekçileri, emeklileri ilgilendiriyor. Öyleyse üretimden gelen gücümüzü kullanmak, genel grev genel direnişi örgütlemek dışında bir yol yoktur.
Bizlere sefalet dayatan bu düzene karşı insanca yaşamaya yetecek ücret, insanca çalışma ve yaşam koşulları için fabrika fabrika, işyeri işyeri örgütleneceğiz! Kendi geleceğimizi ve çocuklarımızın geleceğini sermayenin, iktidarın iki dudağının arasına bırakmayacağız. Bizlerin her hak arama mücadelesini baskı ve zorbalıkla, grev yasaklarıyla engellemeye çalışanların karşısına örgütlü gücümüzle, fiili-meşru mücadeleyi büyüterek çıkacağız.
Keyfi grev yasaklarını tanımayarak hakları için mücadele eden Bekaert işçilerinin yolunda mücadeleyi büyüteceğiz. İşgal, grev, direnişlerle kazanacağız. Tüm işçi-emekçileri de bu mücadeleye omuz vermeye davet ediyoruz. Ücretli kölelik düzenini yıkmak, insanca yaşayacağımız ve çalışacağımız bir düzen kurmak için birleşelim!”
İşçi Hareketi
Patronların düzeninde işsizlik çözülmez: Her iş yerinde birlik, her iş yerinde sendika!
1. TÜİK’in son açıkladığı verilere göre yıllık işsizlik ayda %0,2 puan artarak %9,1 oldu. Bu oran nüfusumuzun 8 milyon 298’ine denk geliyor. Ancak ülkemizde açıklanan tek işsizlik verisi bu değil. DİSK-AR’ın bu verilere dayanarak yaptığı “geniş tanımlı işsizlik” hesaplaması da var. Bu hesaplamaya göre ise geniş tanımlı işsizlik oranı yıllık %26,5 ediyor. Bu kategori de hesaplamaya dahil edilince ülkemizdeki işsiz sayısı 10 milyon 453 bin kişi ediyor.
2. Ülkenin her yerindeki emekçilerin çalışma hayatına katılımına yönelik veriler neden böyle farklı farklı? Çünkü devletin kurumu olan TÜİK’i yönetenler, “iş bulma ümidini kesmiş olan” milyonlarca kişilik nüfusu bu hesaplamaya dahil etmiyor. Patronların çıkarlarına hizmet eden TÜİK’e göre ülkemizde bir insanın “işsiz” olarak sayılabilmesi için dahi “iş bulma umudunu kaybetmemiş” olması isteniyor.
3. Patronların “iş bulma umudu”ndan kast ettiği şey açık. İşsizlikle terbiye edilmiş, hakları için örgütlenmeyen bir işçi sınıfı istiyorlar. Toplumun bir kesimi sürekli işsiz kalmalı ki, işi olan işçileri patronlar hizaya getirebilsin. Patronlar istiyorlar ki, işçi uzun çalışma saatlerine alışsın. Sevdiklerine ve kendine biraz zaman ayırabildiğine şükretsin. İşini kaybetmekten korksun ki açlık sınırındaki ücretlere tamah etsin. Bu işçilerin emeğiyle ise büyük şirketler kar etsin.
4. Patron sınıfı, işçilerin çalıştıkları iş yerlerinin sahipleri. İşçilerin ürettikleri çok fazla miktardaki değere el koyarak zenginliklerini elde ediyorlar. Bu değerden işçilere çok küçük bir pay kalıyor. Onlar için en önemli şey en asgari miktarda işçi çalıştırıp, en asgari maaşları verip en azami karları elde etmek. Toplumun refahına katkıda bulunmak için değil, ancak sadece kendi karlarını korumak için milyonlarca insandan oluşan bir işsizler ordusuna ihtiyaçları var. Kapitalist düzen, böyle işliyor işte.
5. Son yıllarda tüm patronlar, bu işsizler ordusunu adeta güvence altına almak için durmaksızın çalışıyor. Tüm ülkeden sendikalaştıkları için işten çıkarılan, sarı sendikadan ayrıldığı için toplu halde işten atılan, sendikasızlıkla birlikte açlık ücretleri dayatılan işçilerin haberlerini alıyoruz. Yüksek enflasyonda alım gücümüzün düşmesini, işçi konfederasyonlarının satılmışlığını fırsat bilen patronlar krizden maksimum kar elde etmek istiyorlar.
6. Patron sınıfının bu saldırganlığına, milyonların işsizlikle burun buruna bırakılmasına karşı emekçilerin tek bir panzehiri var: O da örgütlenmek. Her fabrikada, her atölyede, her iş yerinde birlik kurmak. Sendikalaşmak, sendikal hakları için her türlü imkanı kullanarak mücadele etmek. Tıpkı bu seneki metal TİS’indeki gibi işçi sınıfı, ancak birliğini koruyarak ve örgütlülüğüne güvenerek somut kazanımlar elde edebilir.
İşçi Hareketi
Özçelik-İş Eti Alüminyum patronuyla anlaştı, direniş sona erdi
Eti Alüminyum patronlarının %55’lik zam dayatmasını kabul etmeyen işçiler “%100 zam!” diyerek iş yavaşlatma eylemine başlamıştı.
İşçiler, sefalet dayatan patronların yanı sıra, ücret mücadelesinde yanlarında olmayan yetkili Özçelik-İş sendikası yönetimini de protesto etti. İşçiler, sarı sendikaya yönelik öfkesini Seydişehir’deki Özçelik-İş şubesi önüne de taşıdı.
İş yavaşlatma eylemi yapan işçiler, “açlık sınırında değil insanca geçinecek ücret” diyerek vardiyalar halinde direniş nöbetini sürdürdü.
SARI SENDİKA 1000 LİRA ARTIŞA “EVET” DEDİ
Ancak sarı Özçelik-İş sendikası yöneticileri, patronla masaya oturarak işçileri sattı. Sendika bürokratlarının patronlarla yaptığı görüşme sonucunda işçilere şu mesaj gitti:
Yaptığımız girişimler sonucunda 01.01.2024 tarihinden geçerli olmak üzere ücretlerinizde yüzde 62 oranında artış yapılması konusunda mutabakat sağlanmıştır. Protokole yönelik detaylı bilgiyi Şube Başkanı ve yöneticilerimiz sizlere aktaracaktır”
%100 zam için günler boyu direnişini sürdüren işçiler, anlaşmadan memnun değil.
Açıklama
Mağaza Market-Sen: Düşük Ücret Dayatmasına, Uzun Çalışmaya, Mobbinge Son Vermek İçin Her Markete Sendika
Mağaza Market-Sen’in “Düşük Ücret Dayatmasına, Uzun Çalışmaya, Mobbinge Son Vermek İçin Her Markete Sendika!” başlıklı açıklaması sosyal medya hesaplarından paylaşıldı.
Açıklama şu şekilde:
“İşçilerin omuzlarında ekonomik krizin yükü artmaya devam ediyor. Asgari ücrete yapılan zammın ardından yeni yılda yeni zamlarda yağmur gibi geldi.
Market patronları yurdun dört bir yanına mağaza açmaya devam ediyor. Marketler büyürken, işçilerin ücretleri daha da düşüyor, hakları daha da tırpanlanıyor. A101, ŞOK, BİM, HAKMAR, HAPPPY CENTER… ve daha fazlası. Tüm cirolarını market işçilerinin fazla mesailerinden ve gasp ettikleri haklarından elde ediyor.
Bu gidişata dur demek için İstanbul başta olmak üzere, birçok yerde HER MARKETE SENDİKA diyoruz. Haklarımız var, sendikamız var. Yalnız değiliz. Patronların ağalık ve kölelik düzenine birlik olarak son verebiliriz.
Sen de şimdi Mağaza Market-Sen’e üye ol!
Haklarımızı patronlardan hep birlikte alalım!”
🛑 Marketler büyürken, ücretlerimiz eriyor, haklarımız gasp ediliyor. Yalnız değiliz. Haklarımız var, sendikamız Mağaza Market-Sen var!
📌Düşük Ücret Dayatmasına
📌Uzun Çalışmaya
📌MobbingeSon vermek için "Her Markete Sendika" ✅
Açıklamamız👇https://t.co/m0wFkDHRVA pic.twitter.com/S786z00K9h
— Mağaza Market-Sen (@MagazaMarketSen) February 5, 2024
-
İşçi Hareketi7 yıl önce
These ’90s fashion trends are making a comeback in 2017
-
İşçi Hareketi7 yıl önce
The final 6 ‘Game of Thrones’ episodes might feel like a full season
-
Analiz5 ay önce
Bakan Şimşek’i Asgari Ücret İle Yaşamaya Davet Ediyoruz
-
İşçi Hareketi7 yıl önce
According to Dior Couture, this taboo fashion accessory is back
-
Açıklama3 yıl önce
İnşaat-Sen’den Kazakistan’da mahsur kalan işçilerle ilgili açıklama
-
İşçinin Hakkı4 yıl önce
İşçiler sordu, sendika avukatı yanıtladı
-
İşçi Hareketi7 yıl önce
The old and New Edition cast comes together to perform
-
Açıklama3 yıl önce
HEBO’DA SENDİKALAŞAN İŞÇİLER İŞTEN ATILDI DİRENİŞ BAŞLADI