Bizimle iletişime geçin

İşçi Hareketi

Havayolu Çalışanları Sendikası: İşten Çıkarma Yasakları Sonrası Havacılık Sektörü Ne Olacak?

Yayınlandı

on

IHK Haber Twit Kopyasi

Ülkemizin içinden geçtiği pandemi süreci turizm ve havacılık başta olmak üzere çalışma yaşamını olumsuz biçimde etkilemiş olup 30 Haziran günü sona erecek olan işten çıkartma yasağının bu olumsuzluğu daha da artıracağı ve yeni mağduriyetler yaratacağından kaygı duyulmaktadır.

İşçileri ücretsiz izne çıkararak, ücretlerini düşürerek pandeminin yükünü çalışanlara fatura etme kolaycılığına kaçan işverenler 1 Temmuz 2021 itibariyle, fesih yasağının kalkmasından yararlanmaya başlayacak ve söz konusu işten çıkartma furyası sonunda, milyonlarla ifade edilebilecek sayıda işçi işsizliğe, yoksulluğa hatta açlığa mahkum edilecektir.

Güçlü İşverenlerin karşısında yalnız, sahipsiz ve çaresiz kalan işçilerin önümüzdeki dönemde çok daha ağır bedeller ödeyeceği ortadadır. Bu tür zor dönemlerde örgütlü olmak, bir çatı altında güç birliği yapmak yaşamsal önem taşımaktadır.

Sendikamızın faaliyet gösterdiği havacılık sektöründe bugün tahmini 300.000 işçi çalışmakta ancak sadece 40.000 çalışanın sendika üyeliği bulunmaktadır. Toplu Sözleşme rejimine tabi olan işçi sayısı ise yaklaşık 35.000 civarındadır. Havacılıktaki sendikalı işçi oranı, ülkemizdeki genel sendikalaşma oranı olan % 14.4’ün de altındadır.

Bu rakamlar, 1 Temmuz’dan sonra başlayacak geniş çaplı işten çıkartma operasyonlarına , havacılık çalışanlarının büyük bir bölümünün örgütsüz, desteksiz ve korunaksız şekilde yakalanacağını göstermektedir. Geçtiğimiz yıl Atlasglobal örneğinde olduğu gibi iflaslar da yaşanırsa mağduriyetin daha da ağırlaşacağı öngörülmektedir.

Bu süreçte, havacılık sektöründe çalışan tüm işçileri, kurulduğundan bu yana doğru ve dürüst sendikacılık yapmaya çalışan HAVA-SEN çatısı altında toplanmaya ve güçlerini birleştirmeye çağırıyoruz.

Yasaya göre, işten çıkartıldıktan sonra bir sendikaya üye olmanın mümkün olamayacağını, bu nedenle halen iş ilişkisi sürerken sendika üyeliğini başlatmanın gerekli olduğunu hatırlatıyoruz.

1 Temmuz’dan sonra daha da ağırlaşacak bu zorlu süreçte HAVA-SEN, havacılık çalışanlarına başta hukuki yardım ve bilgilendirme olmak üzere her konuda destek olmaya, birleşerek güçbirliği ile haklarını aramaya ve korumaya kararlıdır.

HAVA-SEN Yönetim Kurulu

İşçi Hareketi

Patronların düzeninde işsizlik çözülmez: Her iş yerinde birlik, her iş yerinde sendika!

Yayınlandı

on

mess gebze

1. TÜİK’in son açıkladığı verilere göre yıllık işsizlik ayda %0,2 puan artarak %9,1 oldu. Bu oran nüfusumuzun 8 milyon 298’ine denk geliyor. Ancak ülkemizde açıklanan tek işsizlik verisi bu değil. DİSK-AR’ın bu verilere dayanarak yaptığı “geniş tanımlı işsizlik” hesaplaması da var. Bu hesaplamaya göre ise geniş tanımlı işsizlik oranı yıllık %26,5 ediyor. Bu kategori de hesaplamaya dahil edilince ülkemizdeki işsiz sayısı 10 milyon 453 bin kişi ediyor.

2. Ülkenin her yerindeki emekçilerin çalışma hayatına katılımına yönelik veriler neden böyle farklı farklı? Çünkü devletin kurumu olan TÜİK’i yönetenler, “iş bulma ümidini kesmiş olan” milyonlarca kişilik nüfusu bu hesaplamaya dahil etmiyor. Patronların çıkarlarına hizmet eden TÜİK’e göre ülkemizde bir insanın “işsiz” olarak sayılabilmesi için dahi “iş bulma umudunu kaybetmemiş” olması isteniyor.

3. Patronların “iş bulma umudu”ndan kast ettiği şey açık. İşsizlikle terbiye edilmiş, hakları için örgütlenmeyen bir işçi sınıfı istiyorlar. Toplumun bir kesimi sürekli işsiz kalmalı ki, işi olan işçileri patronlar hizaya getirebilsin. Patronlar istiyorlar ki, işçi uzun çalışma saatlerine alışsın. Sevdiklerine ve kendine biraz zaman ayırabildiğine şükretsin. İşini kaybetmekten korksun ki açlık sınırındaki ücretlere tamah etsin. Bu işçilerin emeğiyle ise büyük şirketler kar etsin.

4. Patron sınıfı, işçilerin çalıştıkları iş yerlerinin sahipleri. İşçilerin ürettikleri çok fazla miktardaki değere el koyarak zenginliklerini elde ediyorlar. Bu değerden işçilere çok küçük bir pay kalıyor. Onlar için en önemli şey en asgari miktarda işçi çalıştırıp, en asgari maaşları verip en azami karları elde etmek. Toplumun refahına katkıda bulunmak için değil, ancak sadece kendi karlarını korumak için milyonlarca insandan oluşan bir işsizler ordusuna ihtiyaçları var. Kapitalist düzen, böyle işliyor işte.

5. Son yıllarda tüm patronlar, bu işsizler ordusunu adeta güvence altına almak için durmaksızın çalışıyor. Tüm ülkeden sendikalaştıkları için işten çıkarılan, sarı sendikadan ayrıldığı için toplu halde işten atılan, sendikasızlıkla birlikte açlık ücretleri dayatılan işçilerin haberlerini alıyoruz. Yüksek enflasyonda alım gücümüzün düşmesini, işçi konfederasyonlarının satılmışlığını fırsat bilen patronlar krizden maksimum kar elde etmek istiyorlar.

6. Patron sınıfının bu saldırganlığına, milyonların işsizlikle burun buruna bırakılmasına karşı emekçilerin tek bir panzehiri var: O da örgütlenmek. Her fabrikada, her atölyede, her iş yerinde birlik kurmak. Sendikalaşmak, sendikal hakları için her türlü imkanı kullanarak mücadele etmek. Tıpkı bu seneki metal TİS’indeki gibi işçi sınıfı, ancak birliğini koruyarak ve örgütlülüğüne güvenerek somut kazanımlar elde edebilir. 

Continue Reading

İşçi Hareketi

Özçelik-İş Eti Alüminyum patronuyla anlaştı, direniş sona erdi

Yayınlandı

on

aluminm

Eti Alüminyum patronlarının %55’lik zam dayatmasını kabul etmeyen işçiler “%100 zam!” diyerek iş yavaşlatma eylemine başlamıştı.

İşçiler, sefalet dayatan patronların yanı sıra, ücret mücadelesinde yanlarında olmayan yetkili Özçelik-İş sendikası yönetimini de protesto etti. İşçiler, sarı sendikaya yönelik öfkesini Seydişehir’deki Özçelik-İş şubesi önüne de taşıdı.

İş yavaşlatma eylemi yapan işçiler, “açlık sınırında değil insanca geçinecek ücret” diyerek vardiyalar halinde direniş nöbetini sürdürdü.

SARI SENDİKA 1000 LİRA ARTIŞA “EVET” DEDİ

Ancak sarı Özçelik-İş sendikası yöneticileri, patronla masaya oturarak işçileri sattı. Sendika bürokratlarının patronlarla yaptığı görüşme sonucunda işçilere şu mesaj gitti:

Yaptığımız girişimler sonucunda 01.01.2024 tarihinden geçerli olmak üzere ücretlerinizde yüzde 62 oranında artış yapılması konusunda mutabakat sağlanmıştır. Protokole yönelik detaylı bilgiyi Şube Başkanı ve yöneticilerimiz sizlere aktaracaktır”

%100 zam için günler boyu direnişini sürdüren işçiler, anlaşmadan memnun değil. 

Continue Reading

Açıklama

Mağaza Market-Sen: Düşük Ücret Dayatmasına, Uzun Çalışmaya, Mobbinge Son Vermek İçin Her Markete Sendika

Yayınlandı

on

images 13

Mağaza Market-Sen’in “Düşük Ücret Dayatmasına, Uzun Çalışmaya, Mobbinge Son Vermek İçin Her Markete Sendika!” başlıklı açıklaması sosyal medya hesaplarından paylaşıldı.

 

Açıklama şu şekilde:

 

“İşçilerin omuzlarında ekonomik krizin yükü artmaya devam ediyor. Asgari ücrete yapılan zammın ardından yeni yılda yeni zamlarda yağmur gibi geldi.

 

Market patronları yurdun dört bir yanına mağaza açmaya devam ediyor. Marketler büyürken, işçilerin ücretleri daha da düşüyor, hakları daha da tırpanlanıyor. A101, ŞOK, BİM, HAKMAR, HAPPPY CENTER… ve daha fazlası. Tüm cirolarını market işçilerinin fazla mesailerinden ve gasp ettikleri haklarından elde ediyor.

 

Bu gidişata dur demek için İstanbul başta olmak üzere, birçok yerde HER MARKETE SENDİKA diyoruz. Haklarımız var, sendikamız var. Yalnız değiliz. Patronların ağalık ve kölelik düzenine birlik olarak son verebiliriz.

 

Sen de şimdi Mağaza Market-Sen’e üye ol!


Haklarımızı patronlardan hep birlikte alalım!”

 

Continue Reading

Trending