Bizimle iletişime geçin

İşçi Hareketi

Beşiktaş Belediyesi işçilerinden eylem: Üretimden gelen gücümüzü kullanmaya hazırız

Yayınlandı

on

2 SITE IHK Kopyasi 7 13

Beşiktaş Belediyesi’nde Bilginay Temizlik bünyesinde çalışan taşeron işçiler pandemi sürecinde taşeron şirketin değişmesi ile kaybettikleri yol, yemek, fazla mesai, yıllık izin haklarını istedi.

 

Beşiktaş Belediyesi’nde Bilginay Temizlik bünyesinde çalışan taşeron işçiler pandemi sürecinde ellerinden alınan hakları için belediye binası önünde eylem yaptı.

 

Evrensel’den Murat Uysal’ın haberine göre pandemi sürecinde taşeron şirketin değişmesiyle kaybettikleri yol, yemek, fazla mesai, yıllık izin haklarını geri isteyen Beşiktaş Belediyesi ulaşım hizmeti işçileri ne Bilginay Temizlik ne de belediye yönetiminden bir muhattap bulamadıklarını söylüyor.

 

Eyleme İşçi Hareketi Koordinasyonu temsilcileri de destek verdi.

 

“ARTIK SEYİRCİ KALMAYACAĞIZ”

 

Beşiktaş Belediyesi önünde eylem yapan işçiler adına konuşan belediye işçisi Ümit Ateş şunları ifade etti:

 

“Biz taşeron firmanın ve üst işveren olan belediyenin topu birbirine atmasına artık seyirci kalmayacağız. Biz sorunlarımızın çözümü için muhatap ararken yaşadığımız hak gaspı da bir yandan devam ediyor, borçlarımız artıyor, geçim sıkıntımız daha da büyüyor.”

 

“BELEDİYENİN EMEKÇİSİNE SAHİP ÇIKMASINI BEKLİYORUZ”

 

Sözleşmelerinin üç dört ayda bir keyfi biçimde yenilendiğini söyleyen Ateş şunları vurguladı:

 

“Geriye dönük kıdem haklarımız, yol, yemek, fazla mesai haklarımız tek tek alındı. Harcırah almadan uzun yola çıkarılıyoruz. İş başa düştüğünde ‘belediyeyi temsil ettiğimizi’ söyleyenler, iş değişince taşeron firma işçisi olduğumuzu, sorunlarımızın belediyeyi ilgilendirmediğini söylüyorlar. Biz bu muameleyi kabul etmiyoruz. Biz Beşiktaş Belediyesi’nde hizmet etmeye devam etmek istiyoruz. İşimizi daha da iyi yapmak istiyoruz. Can taşımanın ciddiyetini her an omuzlarında hisseden bizler, direksiyonun başına dinlenmiş kafayla oturmak istiyoruz. Bunun çözümü için istediğimiz şey de atla deve değil. Biz yalnızca hakkımız olanı istiyoruz. Beşiktaş Belediyesi’nin emekçisine sahip çıkmasını bekliyoruz.”

 

“ÜRETİMDEN GELEN GÜCÜMÜZÜ KULLANMAYA HAZIRIZ”

 

Yazdıkları dilekçelerden sonuç alamadıklarını söyleyen Ateş, şunları vurguladı:

 

“Uzun süren muhatap arayışımız bizi bugün buraya kadar getirdi, nereye götüreceğini ise zaman gösterecek. Bu haklı mücadeleye karşı ‘aman seçim yaklaşıyor’ ‘iktidarın ekmeğine yağ sürüyorsunuz’ diyenler çıkacaksa onlar tek bir sorumuz var: Bir düşünsünler, bizim burada aldığımız parayı onlar alsa ayın sonunu getirebilirler miydi? Özellikle pandemi sürecinde bir bir elimizden alınan yol, yemek, fazla mesai, yıllık izin haklarımızın geri verilmesini talep ediyor ve Beşiktaş Belediyesi’nde güvenceli kadrolu iş imkanı istiyoruz. Yıllarca emek verdiğimiz belediyemizin bunu sağlayacak gücü olduğunu biliyoruz. Ama bu gücü kullanmak istemezlerse biz de o zaman kendi gücümüzü, yani üretimden gelen gücümüzü kullanmaya hazırız. Sesimiz hala duyulmazsa kontakları kapamaya, belediyenin önüne çadırları kurmaya hazırız.”

Haklarını alana dek eylemlere devam edeceklerini söyleyen Ateş, Beşiktaş halkının da desteğini istedi.

İşçi Hareketi

Patronların düzeninde işsizlik çözülmez: Her iş yerinde birlik, her iş yerinde sendika!

Yayınlandı

on

mess gebze

1. TÜİK’in son açıkladığı verilere göre yıllık işsizlik ayda %0,2 puan artarak %9,1 oldu. Bu oran nüfusumuzun 8 milyon 298’ine denk geliyor. Ancak ülkemizde açıklanan tek işsizlik verisi bu değil. DİSK-AR’ın bu verilere dayanarak yaptığı “geniş tanımlı işsizlik” hesaplaması da var. Bu hesaplamaya göre ise geniş tanımlı işsizlik oranı yıllık %26,5 ediyor. Bu kategori de hesaplamaya dahil edilince ülkemizdeki işsiz sayısı 10 milyon 453 bin kişi ediyor.

2. Ülkenin her yerindeki emekçilerin çalışma hayatına katılımına yönelik veriler neden böyle farklı farklı? Çünkü devletin kurumu olan TÜİK’i yönetenler, “iş bulma ümidini kesmiş olan” milyonlarca kişilik nüfusu bu hesaplamaya dahil etmiyor. Patronların çıkarlarına hizmet eden TÜİK’e göre ülkemizde bir insanın “işsiz” olarak sayılabilmesi için dahi “iş bulma umudunu kaybetmemiş” olması isteniyor.

3. Patronların “iş bulma umudu”ndan kast ettiği şey açık. İşsizlikle terbiye edilmiş, hakları için örgütlenmeyen bir işçi sınıfı istiyorlar. Toplumun bir kesimi sürekli işsiz kalmalı ki, işi olan işçileri patronlar hizaya getirebilsin. Patronlar istiyorlar ki, işçi uzun çalışma saatlerine alışsın. Sevdiklerine ve kendine biraz zaman ayırabildiğine şükretsin. İşini kaybetmekten korksun ki açlık sınırındaki ücretlere tamah etsin. Bu işçilerin emeğiyle ise büyük şirketler kar etsin.

4. Patron sınıfı, işçilerin çalıştıkları iş yerlerinin sahipleri. İşçilerin ürettikleri çok fazla miktardaki değere el koyarak zenginliklerini elde ediyorlar. Bu değerden işçilere çok küçük bir pay kalıyor. Onlar için en önemli şey en asgari miktarda işçi çalıştırıp, en asgari maaşları verip en azami karları elde etmek. Toplumun refahına katkıda bulunmak için değil, ancak sadece kendi karlarını korumak için milyonlarca insandan oluşan bir işsizler ordusuna ihtiyaçları var. Kapitalist düzen, böyle işliyor işte.

5. Son yıllarda tüm patronlar, bu işsizler ordusunu adeta güvence altına almak için durmaksızın çalışıyor. Tüm ülkeden sendikalaştıkları için işten çıkarılan, sarı sendikadan ayrıldığı için toplu halde işten atılan, sendikasızlıkla birlikte açlık ücretleri dayatılan işçilerin haberlerini alıyoruz. Yüksek enflasyonda alım gücümüzün düşmesini, işçi konfederasyonlarının satılmışlığını fırsat bilen patronlar krizden maksimum kar elde etmek istiyorlar.

6. Patron sınıfının bu saldırganlığına, milyonların işsizlikle burun buruna bırakılmasına karşı emekçilerin tek bir panzehiri var: O da örgütlenmek. Her fabrikada, her atölyede, her iş yerinde birlik kurmak. Sendikalaşmak, sendikal hakları için her türlü imkanı kullanarak mücadele etmek. Tıpkı bu seneki metal TİS’indeki gibi işçi sınıfı, ancak birliğini koruyarak ve örgütlülüğüne güvenerek somut kazanımlar elde edebilir. 

Continue Reading

İşçi Hareketi

Özçelik-İş Eti Alüminyum patronuyla anlaştı, direniş sona erdi

Yayınlandı

on

aluminm

Eti Alüminyum patronlarının %55’lik zam dayatmasını kabul etmeyen işçiler “%100 zam!” diyerek iş yavaşlatma eylemine başlamıştı.

İşçiler, sefalet dayatan patronların yanı sıra, ücret mücadelesinde yanlarında olmayan yetkili Özçelik-İş sendikası yönetimini de protesto etti. İşçiler, sarı sendikaya yönelik öfkesini Seydişehir’deki Özçelik-İş şubesi önüne de taşıdı.

İş yavaşlatma eylemi yapan işçiler, “açlık sınırında değil insanca geçinecek ücret” diyerek vardiyalar halinde direniş nöbetini sürdürdü.

SARI SENDİKA 1000 LİRA ARTIŞA “EVET” DEDİ

Ancak sarı Özçelik-İş sendikası yöneticileri, patronla masaya oturarak işçileri sattı. Sendika bürokratlarının patronlarla yaptığı görüşme sonucunda işçilere şu mesaj gitti:

Yaptığımız girişimler sonucunda 01.01.2024 tarihinden geçerli olmak üzere ücretlerinizde yüzde 62 oranında artış yapılması konusunda mutabakat sağlanmıştır. Protokole yönelik detaylı bilgiyi Şube Başkanı ve yöneticilerimiz sizlere aktaracaktır”

%100 zam için günler boyu direnişini sürdüren işçiler, anlaşmadan memnun değil. 

Continue Reading

Açıklama

Mağaza Market-Sen: Düşük Ücret Dayatmasına, Uzun Çalışmaya, Mobbinge Son Vermek İçin Her Markete Sendika

Yayınlandı

on

images 13

Mağaza Market-Sen’in “Düşük Ücret Dayatmasına, Uzun Çalışmaya, Mobbinge Son Vermek İçin Her Markete Sendika!” başlıklı açıklaması sosyal medya hesaplarından paylaşıldı.

 

Açıklama şu şekilde:

 

“İşçilerin omuzlarında ekonomik krizin yükü artmaya devam ediyor. Asgari ücrete yapılan zammın ardından yeni yılda yeni zamlarda yağmur gibi geldi.

 

Market patronları yurdun dört bir yanına mağaza açmaya devam ediyor. Marketler büyürken, işçilerin ücretleri daha da düşüyor, hakları daha da tırpanlanıyor. A101, ŞOK, BİM, HAKMAR, HAPPPY CENTER… ve daha fazlası. Tüm cirolarını market işçilerinin fazla mesailerinden ve gasp ettikleri haklarından elde ediyor.

 

Bu gidişata dur demek için İstanbul başta olmak üzere, birçok yerde HER MARKETE SENDİKA diyoruz. Haklarımız var, sendikamız var. Yalnız değiliz. Patronların ağalık ve kölelik düzenine birlik olarak son verebiliriz.

 

Sen de şimdi Mağaza Market-Sen’e üye ol!


Haklarımızı patronlardan hep birlikte alalım!”

 

Continue Reading

Trending