Bizimle iletişime geçin

Güncel

Amasra Katliamı’nın 3 gün öncesine ait denetim tutanağı ortaya çıktı

Yayınlandı

on

masr

Bartın’da Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait maden ocağında 42 maden işçinin hayatını kaybettiği katliama ilişkin soruşturma dosyasına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin katliamdan 3 gün önce yaptığı denetime ilişkin tutanak da girdi. Bakanlığa bağlı iş başmüfettişleri ve maden mühendisleri İrfan Güven ve Cemal Tekin imzasını taşıyan 11 Ekim 2022 tarihli tutanak ortaya çıktı.

4 YIL BOYUNCA DÜZELTİLMEYEN HAVANLANDIRMA SİSTEMİNE DİKKAT ÇEKİLMİŞ

Tutanakta, ön bilirkişi raporunda ve emniyetin fezlekesinde işaret edildiği gibi madenin havalandırma sistemindeki soruna dikkat çekildiği ve değiştirilmesinin istendiği ortaya çıktı.

Tutanakta, madendeki havalandırma sisteminde 20 Ekim 2018 tarihinde tespit edilen sorunun aradan geçen 4 yıla rağmen düzeltilmediğini ifade edilerek, “Ocak ana havalandırması, acil hallerde ve ihtiyaç halinde kullanılması için hava yönünü ters çevrilebilecek özellikte değildir” tespitine yer verildi.

Müfettişler, yer altındaki elektrikli ekipmanların da patlayıcı atmosfere sahip alanlarda patlama riskine karşı çalışanları korumak için direktiflerin yer aldığı ATEX belgeli olmadığına dikkat çekerek, bu eksikliğin de giderilmesini istedi.

TUTUKLU MÜESSESE MÜDÜRÜ ‘EKSİKLER GİDERİLECEK’ DEMİŞ

Tutanağı 2 müfettişin yanı sıra tutuklu Müessese Müdürü Cihat Özdemir’in de imzaladığı ortaya çıktı. Tutanağa göre Özdemir, müfettişlerin havalandırma ve elektrikli ekipmanlarla ilgili bulgularına şu yanıtı verdi:

“2022 yılı kasım ayı itibarıyla yeni havalandırma grubu ALFER firması tarafından yapılacak olup, tespit edilen eksiklikler giderilecektir. Müessesemizde kullanılan 2004 yılı öncesi yer altı ekipmanların exproof özellikte ancak ATEX sertifikası olmayan ekipmanlar olduğu, 2004 yılından sonra alınan tüm ekipmanların ise ATEX sertifikalı alınmıştır. Maden Makinaları Fabrika İşletme Müdürlüğü’müzde ATEX dönüşümü çalışmalarımız devam etmektedir.”

‘SORUMLULUK İŞVERENE AİTTİR’

Müfettişler, işverenin tespitlere ilişkin hususlardan sorumlu olduğunu tutanaklarında şöyle açıkladı:

“İş yeri çalışma ortamı sürekli değişen ve dinamik bir yapıya sahip olup işbu tutanak, düzenlendiği tarih itibari ile teftiş konusu ve kapsamı dahilinde iş yerindeki mevcut durumu yansıtmaktadır.

İş yeri çalışma ortamının iş mevzuatına uygunluğunun ve bunun sürekliliğinin sağlanması işverenin yükümlülüğündedir. Bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi nedeniyle meydana gelebilecek iş kazası ve meslek hastalıklarında sorumluluk işverene aittir.”

(ANKA)

Güncel

Sendikal tazminat ödemeyen PilenPak patronunun banka hesabına haciz kondu

Yayınlandı

on

pilebn

Manisa’da, ulusal ve uluslararası patates cipsi ve çikolata markasının paketlerinin üretildiği PilenPak Ambalaj’da çalışan işçiler, iki yıldan uzun süredir Türk-İş’e bağlı Basın-İş sendikası öncülüğünde devam eden ve 149 işçinin işten çıkarılmasına karşı yürüttükleri sendikal mücadelelerinde 15 gün önce greve çıkmıştı

İzmir’deki iş mahkemeleri, işçilerin sendikalı oldukları için işten çıkarıldıklarına karar verdi. Ancak işveren, işçilerin sendikal tazminatını mahkeme kararına rağmen ödemedi. Bunun üzerine işçiler, icra takibi başlattı. İşveren icra talebine itiraz etti. Sendikal tazminatları ödenmeyen 11 işçinin ayrı ayrı açtıkları davalarda mahkemeler, işverenin itirazını haksız buldu. Mahkemeler ayrıca, sendikal tazminat hakkını ödemeyen işvereni ayrıca yüzde 20 oranında tazminatla cezalandırdı.

Mahkemelerin her bir işçi için aldığı karara göre PilenPak patronunun banka hesabına haciz konuldu. Basın-İş Genel Başkanı Savaş Nigar, fabrika önünde grevde olan işçilerle birlikte yaptığı açıklamada “Sendikal mücadele içerisinde, PilenPak işvereninin yapmış olduğu baskılardan bir tanesinin de bu olduğunu düşünüyoruz. Biz bundan sonraki süreçte, üyelerimizle birlikte kazanana kadar mücadelemizi devam ettireceğiz.” ifadelerini kullandı. 

Continue Reading

Güncel

Tez Koop İş, CarrefourSA’nın %58’lik taslağına imza attı

Yayınlandı

on

carrefour em

Yürürlük süresi 1 Ocak 2024 – 31 Aralık 2026 olan toplu iş sözleşmesine göre, tüm ücretlere birinci yıl için yüzde 58 artış yapıldı. Ücret zammının ardından, aylık çıplak ücretlere kıdeme göre 350 ila 1450 lira arasında kıdem zammı eklenmesi kararlaştırıldı.

Bu şekilde, kıdemleri dikkate alınarak zam yapılan işçilerin alacağı oran %61 ve %69 arasında oluyor. Bununla birlikte, çalışanlara 120 günlük ücretleri tutarında toplam 4 ikramiye verilecek.

Sözleşmeye ilişkin açıklama yapan Tez Koop İş Genel Sekreteri Hakan Bozkurt, sözleşmede yer alan yan hakları açıkladı:

– Her işçiye her ay 100 lira gıda yardımı
– Yakacak, izin, bayram yardımlarında %80-%100
– Evlilik, doğum, ölüm, eğitim vb. sosyal yardımlarda %65-%100 zam
– Kasa tazminatı %74 artırıldı
– Meslek grubuna depo mal kabul elemanı ve forklift elemanları da eklendi
– Depo çalışanlarına verilen görev ödeneği %70 artırıldı. 

Continue Reading

Güncel

Patron kalp krizi geçiren işçi için ambulans çağırmadı, işçi hayatını kaybetti

Yayınlandı

on

flo

Olayı sosyal medya hesabından duyuran BİRTEK-Sen’in açıklaması şu şekilde:

“Şimdi size, bir işçinin organize bir cinayete nasıl kurban gittiğini, göz göre göre nasıl öldürüldüğünü anlatacağız.

Sendikamıza ulaşan ve aynı fabrikada çalışan işçi arkadaşlarının anlattığına göre, Bekir Kelleoğlu adlı işçi Urfa OSB’de bulunan FLO Ayakkabı Fabrikası’nda çalışırken yapılan haksızlığa dayanamayıp kalp krizi geçirdi ve hayatını kaybetti.

40 yaşlarında, evli ve iki çocuğu olan Bekir Kelleoğlu, FLO Ayakkabı’da usta yardımcısı ve gri yaka olarak çalışırken, kısa bir süre önce keyfi bir şekilde görevinden alınarak başka bir bölüme verildi. Üstüne bir de kendisiyle aynı pozisyonda olan kimi ustalara bir maaş ikramiye verilirken Kelleoğlu’na verilmedi. Bu haksızlıklara itiraz etti, fabrika yöneticileriyle tartıştı.

Geçen hafta, 7 Mart Perşembe günü fenalaşınca fabrikanın doktoruna çıktı. Doktor kalp krizinden şüphelendi ve hastaneye gitmesini söyledi. Ne ambulans çağırdılar ne fabrika aracıyla götürdüler. Kalp krizi geçiren işçiyi, şehir merkezinin 20 kilometre dışında olan OSB’deki fabrikadan kendi başına gönderdiler. Bekir Kelleoğlu, o haldeyken yürüyerek fabrikadan çıkıp otobüs durağına gitti. Hastaneye ulaşamadan yolda hayatını kaybetti

Bu bir cinayettir! Bu cinayetin sorumlusu FLO Ayakkabı Fabrikasının patronu ve fabrika yönetimidir. Bu cinayetten sorumlu olanlar hesap vermelidir! İşçi kardeşimizin ailesine, sevenlerine ve bütün FLO Ayakabı işçilerine başsağlığı diliyoruz. Sendikamızın konunun takipçisi olacağını ilan ederken, FLO Ayakkabı işçilerine de, işçilerin hayatına değer vermeyen bu anlayışa, bu kölelik ve cinayet düzenine karşı birleşme ve mücadele etme çağrısı yapıyoruz!”

Continue Reading

Trending