Bizimle iletişime geçin

İşçi Hareketi

A101 İşçisini 3 Şişe Su, 1 Kek İçin Hırsızlıkla Suçladılar

Yayınlandı

on

twit

Mağaza Market Sendikasına ulaşan Ankara Aktürk İş Merkezi Yeni Eryaman A101 şubesinde çalışan 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Egemen Köse, 5 Temmuz’da A101’de işe başladı. Mağazadan 2-3 şişe su alıp içen işçi, hırsızlıkla suçlandı. 23 günlük çalışma süresinin sonunda “Ya istifanı yaz ya da Kod-29 ile işten atarız.” tehdidi ile zorla istifası alındı. Egemen Köse, mağazadaki bütün envanter açıkların üzerine yıkılarak zor durumda bırakıldığını sendikaya anlattı.

 

“Yoğun şartlar altında, sıcak havada, maskeyle çalışıyorduk. Ben 3 şişe su ve 1 tane de kek yedim. Bunu da müdür yardımcısına söyledim. Ertesi gün izinliydim. Mağazada kısmı envanter sayımı yapmışlar. Özellikle o gün benim yediğim, içtiğim ürünlere yapmışlar. 182 TL’lik bir açık çıkarmışlar. 50 tane ekmek, 45-50 su… Mantıken dedim ki ‘Ben bunların hepsini zaten yiyemem. 50 ekmek nasıl yiyeyim abi.’ dedim. ‘Bütün marketin açığını benden tahsil etmeye çalışıyorsunuz.’ dedim. Ben bu duruma itiraz ettim, istifa edeceğimi söyledim. Sonraki gün ise beni hırsızlıkla itham ettiler. Aslında kendileri sürekli bunu yapan insanlar. O gün ‘Kod-29 ile seni işten çıkartırız. Bu şartlarda kimse seninle çalışmaz.’ diyerek bana mobbing uyguladılar. Bana üstü boş olan bir maaş avans formu imzalattılar. Bir de bana istifa imzalattırdılar. Yedim içtim diye zorla baskı yapıp istifa dilekçesi imzalattılar. İmzaladım korktuğum için.”

 

“2500 TL’ye yakın alacağım varken 300 TL yatırdılar”

 

23 gün A101’de çalışan Egemen Köse’nin maaşı da tam olarak yatırılmadı.

“23 gün çalıştım 2.500 TL’ye yakın alacağım varken 300 TL yatırdılar. Bu durumu bildirdim ancak kimseden geri dönüş alamadım. Başka bir şubenin müdürüyle konuştum. Benim o alıp yediklerim hırsızlığa giriyormuş. Halbuki ben parasını ödeyeyim diye de çalışırken söyledim. Kendileri 3 şişe su ve 1 tane kekin yenmesini bu hale getirdiler. Bu bahane ile benim maaşımın üstüne yattılar. Bloke koydular. Arkadaşlar bana ‘Senin paranla mağazanın açığını kapatıyorlardır.’ dedi.”

 

“Öğrenciyim, anneme bakabilmek için A101’e girdim”

 

Babası vefat ettiği için evin sorumluluğunun üzerinde olduğunu belirten A101 işçisi, “62 yaşındaki anneme bakabilmek ve eğitimime devam edebilmek için A101’de işe girdim. Evi geçindirebilmek için kredi çekmiştim ve ödemem gerekiyor. A101’e durumumu düzeltmek için girdim ancak daha zor duruma geldim. Ben hayatta kalmaya çalışıyorum.” dedi.

 

“Maaşımı yatırmadıkları gün cebimde su alabilmek için 1 lira bile yoktu”

 

“Maaşımın yatırılmadığı 2 Ağustos günü çok susadım ancak su alabilecek 1 liram bile yoktu. Bu bana çok dokundu. Gittim camiden içtim o şekilde susuzluğumu giderdim. Bu para benim emek verip de alamadığım bir para. Ben kimseden hayır istemiyorum, ben emeğimin karşılığını istiyorum. Hakkımın peşinde olacağım.”

 

Envanter sayımlarındaki açıklar işçilerin üzerine yıkılıyor

 

Birçok A101 şubesinde mağazada yapılan envanter sayımlarının ardından çıkan açıkların parası usulsüzce işçilerden alınıyor. Mağaza Market-Sen’e bugüne kadar haksızlıklarla ilgili birçok haber geldi. Egemen Köse de bu durumu yaşayan işçilerden sadece biri.

“İşe ilk başladığımda envanterde açık çıktı. Olay benden önce gerçekleşmesine rağmen bölge sorumlusunun talimatıyla açığın ödenmesi için maaşımdan kesinti yapıldı. Haksız ve usulsüz bir şekilde benden 290 TL aldılar.”

 

“Egemen beni görünce neden ayağa kalkmadı”

 

“Mağazada çalıştığım gün yorulup müşteri olmadığı için 5 dakika kapının önüne oturdum. Bölge sorumlusu kadın mağazaya geldi. Daha sonra gittiğinde mağazanın müdür yardımcısı olan kadın bana bölge sorumlusunun benim için ‘Egemen beni görünce neden ayağa kalkmadı.’ dediğini söyledi.”

 

20 yaşındaki A101 işçisi Egemen Köse’nin sendikamıza anlattıkları, bütün A101 işçilerinin ne koşullarda çalıştığının sadece kısa bir özeti. Hiçbir A101 işçisi bu düzenin karşısında kendini yalnız zannetmesin. Mağaza Market-Sen tüm market işçilerinin yanında!

 

Mağaza Market-Sen
A101 Koordinasyonu

Okumaya devam et
Yorum için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İşçi Hareketi

Patronların düzeninde işsizlik çözülmez: Her iş yerinde birlik, her iş yerinde sendika!

Yayınlandı

on

mess gebze

1. TÜİK’in son açıkladığı verilere göre yıllık işsizlik ayda %0,2 puan artarak %9,1 oldu. Bu oran nüfusumuzun 8 milyon 298’ine denk geliyor. Ancak ülkemizde açıklanan tek işsizlik verisi bu değil. DİSK-AR’ın bu verilere dayanarak yaptığı “geniş tanımlı işsizlik” hesaplaması da var. Bu hesaplamaya göre ise geniş tanımlı işsizlik oranı yıllık %26,5 ediyor. Bu kategori de hesaplamaya dahil edilince ülkemizdeki işsiz sayısı 10 milyon 453 bin kişi ediyor.

2. Ülkenin her yerindeki emekçilerin çalışma hayatına katılımına yönelik veriler neden böyle farklı farklı? Çünkü devletin kurumu olan TÜİK’i yönetenler, “iş bulma ümidini kesmiş olan” milyonlarca kişilik nüfusu bu hesaplamaya dahil etmiyor. Patronların çıkarlarına hizmet eden TÜİK’e göre ülkemizde bir insanın “işsiz” olarak sayılabilmesi için dahi “iş bulma umudunu kaybetmemiş” olması isteniyor.

3. Patronların “iş bulma umudu”ndan kast ettiği şey açık. İşsizlikle terbiye edilmiş, hakları için örgütlenmeyen bir işçi sınıfı istiyorlar. Toplumun bir kesimi sürekli işsiz kalmalı ki, işi olan işçileri patronlar hizaya getirebilsin. Patronlar istiyorlar ki, işçi uzun çalışma saatlerine alışsın. Sevdiklerine ve kendine biraz zaman ayırabildiğine şükretsin. İşini kaybetmekten korksun ki açlık sınırındaki ücretlere tamah etsin. Bu işçilerin emeğiyle ise büyük şirketler kar etsin.

4. Patron sınıfı, işçilerin çalıştıkları iş yerlerinin sahipleri. İşçilerin ürettikleri çok fazla miktardaki değere el koyarak zenginliklerini elde ediyorlar. Bu değerden işçilere çok küçük bir pay kalıyor. Onlar için en önemli şey en asgari miktarda işçi çalıştırıp, en asgari maaşları verip en azami karları elde etmek. Toplumun refahına katkıda bulunmak için değil, ancak sadece kendi karlarını korumak için milyonlarca insandan oluşan bir işsizler ordusuna ihtiyaçları var. Kapitalist düzen, böyle işliyor işte.

5. Son yıllarda tüm patronlar, bu işsizler ordusunu adeta güvence altına almak için durmaksızın çalışıyor. Tüm ülkeden sendikalaştıkları için işten çıkarılan, sarı sendikadan ayrıldığı için toplu halde işten atılan, sendikasızlıkla birlikte açlık ücretleri dayatılan işçilerin haberlerini alıyoruz. Yüksek enflasyonda alım gücümüzün düşmesini, işçi konfederasyonlarının satılmışlığını fırsat bilen patronlar krizden maksimum kar elde etmek istiyorlar.

6. Patron sınıfının bu saldırganlığına, milyonların işsizlikle burun buruna bırakılmasına karşı emekçilerin tek bir panzehiri var: O da örgütlenmek. Her fabrikada, her atölyede, her iş yerinde birlik kurmak. Sendikalaşmak, sendikal hakları için her türlü imkanı kullanarak mücadele etmek. Tıpkı bu seneki metal TİS’indeki gibi işçi sınıfı, ancak birliğini koruyarak ve örgütlülüğüne güvenerek somut kazanımlar elde edebilir. 

Continue Reading

İşçi Hareketi

Özçelik-İş Eti Alüminyum patronuyla anlaştı, direniş sona erdi

Yayınlandı

on

aluminm

Eti Alüminyum patronlarının %55’lik zam dayatmasını kabul etmeyen işçiler “%100 zam!” diyerek iş yavaşlatma eylemine başlamıştı.

İşçiler, sefalet dayatan patronların yanı sıra, ücret mücadelesinde yanlarında olmayan yetkili Özçelik-İş sendikası yönetimini de protesto etti. İşçiler, sarı sendikaya yönelik öfkesini Seydişehir’deki Özçelik-İş şubesi önüne de taşıdı.

İş yavaşlatma eylemi yapan işçiler, “açlık sınırında değil insanca geçinecek ücret” diyerek vardiyalar halinde direniş nöbetini sürdürdü.

SARI SENDİKA 1000 LİRA ARTIŞA “EVET” DEDİ

Ancak sarı Özçelik-İş sendikası yöneticileri, patronla masaya oturarak işçileri sattı. Sendika bürokratlarının patronlarla yaptığı görüşme sonucunda işçilere şu mesaj gitti:

Yaptığımız girişimler sonucunda 01.01.2024 tarihinden geçerli olmak üzere ücretlerinizde yüzde 62 oranında artış yapılması konusunda mutabakat sağlanmıştır. Protokole yönelik detaylı bilgiyi Şube Başkanı ve yöneticilerimiz sizlere aktaracaktır”

%100 zam için günler boyu direnişini sürdüren işçiler, anlaşmadan memnun değil. 

Continue Reading

Açıklama

Mağaza Market-Sen: Düşük Ücret Dayatmasına, Uzun Çalışmaya, Mobbinge Son Vermek İçin Her Markete Sendika

Yayınlandı

on

images 13

Mağaza Market-Sen’in “Düşük Ücret Dayatmasına, Uzun Çalışmaya, Mobbinge Son Vermek İçin Her Markete Sendika!” başlıklı açıklaması sosyal medya hesaplarından paylaşıldı.

 

Açıklama şu şekilde:

 

“İşçilerin omuzlarında ekonomik krizin yükü artmaya devam ediyor. Asgari ücrete yapılan zammın ardından yeni yılda yeni zamlarda yağmur gibi geldi.

 

Market patronları yurdun dört bir yanına mağaza açmaya devam ediyor. Marketler büyürken, işçilerin ücretleri daha da düşüyor, hakları daha da tırpanlanıyor. A101, ŞOK, BİM, HAKMAR, HAPPPY CENTER… ve daha fazlası. Tüm cirolarını market işçilerinin fazla mesailerinden ve gasp ettikleri haklarından elde ediyor.

 

Bu gidişata dur demek için İstanbul başta olmak üzere, birçok yerde HER MARKETE SENDİKA diyoruz. Haklarımız var, sendikamız var. Yalnız değiliz. Patronların ağalık ve kölelik düzenine birlik olarak son verebiliriz.

 

Sen de şimdi Mağaza Market-Sen’e üye ol!


Haklarımızı patronlardan hep birlikte alalım!”

 

Continue Reading

Trending