Açıklama

İnşaat-Sen’den Kazakistan’da mahsur kalan işçilerle ilgili açıklama

Yayınlandı

on

Açıklamada, Dışişleri Bakanlığı’na konuya müdahil olması çağrısı yapılarak, “Dışişleri Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı, yurt dışına çalışmaya giden tüm işçilerden sorumludur. İşçilerin hakkını yiyen firmalar ve patronlar sessizlikle karşılanamaz. Bakanlıklar şirketleri denetlemeli, işçilerin tüm haklarını gözetmelidir.” ifadeleri kullanıldı.

İnşaat Emekçileri Sendikası (İnşaat-Sen) Yurtdışı Koordinasyonu, Kazakistan’ın Aktau kentinde Rixos Otel’in inşaatında çalışan inşaat işçilerinin Türkiye’ye dönmek için 1 aydır beklediğini duyurdu. Açıklamada, konuyla doğrudan muhatap olan Dışişleri ve Çalışma Bakanlıklarından hiçbir açıklama yapılmamış olmasının altı çizildi.

İnşaat-Sen’e ulaşan işçilerin dediğine göre, taşeron şirket çalışmaya gelecek işçilerin vize işlemlerini öne alıp, Türkiye’ye dönecek olan işçilerin vize düzenlemelerini gerçekleştirmiyor. Bu sebepten dolayı da, dönüş için vize işlemleri yapılmamış olan 500 işçi, Kazakistan’da mahsur kalmış durumda.

“DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN NEDEN TEK BİR AÇIKLAMA DAHİ YAPILMIYOR?”

Sembol İnşaat’ın taşeron BBR İnşaat Şirketi’nde çalışan yaklaşık 500 işçi ve farklı firmalardan bazı başka işçilerin Kazakistan’da mahsur kaldığını ifade eden açıklamada şu ifadeler yer alıyor:

İşçiler alacaklarını alamadığında patronlarla baş başa. Hakkı yendiğinde patronlarla baş başa. Yurt dışına ekmek parası için gidip ülkesine dönemediğinde de patronlarla baş başa. Soruyoruz: Dışişleri Bakanlığı tüm bu süreçlerin neresinde? İnşaat işçileri bir aydır ülkeye dönmeyi bekliyor. Dışişleri Bakanlığı’ndan neden tek bir açıklama dahi yapılmadan günler geçiyor?

Daha geçtiğimiz günlerde Kazakistan’da mahsur kalan 13 inşaat işçisinin yaşadıklarını duyurduk. O işçiler Türkiye’ye döndüler ancak Dışişleri Bakanlığı yurt dışında faaliyet yürüten inşaat firmalarını denetlemediği sürece bu sorunların yaşanmaya devam edeceği açıktır.”

 

“İŞÇİLERİN HAKKINI YİYEN FİRMALAR VE PATRONLAR SESSİZLİKLE KARŞILANAMAZ”

İnşaat-Sen, adaletin sağlanabilmesi için atılması gereken adımları şu şekilde özetliyor;

  • Kazakistan’da mahsur kalan işçiler için Dışişleri Bakanlığı derhal devreye girmelidir. Konsolosluklar ve gerekli makamlarla görüşmeler sonucu işçiler hızla Türkiye’ye getirilmelidir.
  • Vize sorunu işçilerin değil, Sembol İnşaat’ın sorunudur. Bu sebepten dolayı 1 aydır çalışamayan işçilerin zararı şirket tarafından karşılanmalıdır.
  • Dışişleri Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı, yurt dışına çalışmaya giden tüm işçilerden sorumludur. İşçilerin hakkını yiyen firmalar ve patronlar sessizlikle karşılanamaz. Bakanlıklar şirketleri denetlemeli, işçilerin tüm haklarını gözetmelidir.”

Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trending

Exit mobile version